Stockholmsjenna

Matprat

Jag skrev tidigare ett blogginlägg om när Loppi och HiPP barnmat bjöd ett gäng utvalda bloggare till Rosendals Trädgård på en blogglunch. Jag fick då en fråga här på bloggen om jag kunde dela med mig lite om det jag lärde mig angående barnmat. Självklart gör jag gärna det!

 

Sandra_Rogers_Photography_(1)

 

  • Barn under 1 år ska inte äta grön sallad som gröna blad, ruccola m.m. Det är för att gröna blad innehåller nitrit, vilket är giftigt för bebisar.
  • Barn får äta nötter. Men man måste tänka på nötternas storlek och krossa innan.
  • Barn får även äta fisk och ägg. Fisk och ägg bidrar med viktig näring och det är bra om barnet får smaka på dessa livsmedel tidigt.
  • Barn ska inte få i sig för mycket salt och upp till 12 månaders ålder så ska barnet inte få i sig någon salt alls.
  • Det är inte sämre med barnmatsburkar än med vanlig mat rent näringsvärdemässigt. Men det är viktigt att laga mat hemma tillsammans med barnen så det blir en naturlig sak för barnet.
  • Barn behöver extra fett i maten. Grädde och rapsolja går bra att tillsätta i maten när man lagar den själv. Eller exempelvis en klick smör på potatisen.
  • När det gäller smakportioner ska man undvika: salt eftersom njurarna inte är färdigutvecklade, gröna bladgrönsaker eftersom det innehåller höga halter av nitrit, grön potatis eller färsk potatis med skal eftersom det innehåller solanin och kan ge barnet kräkningar och magont samt undvik opastöriserad mjölk.

 

Sandra_Rogers_Photography_(61)

 

Fotona är tagna av duktiga Sandra Rogers

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats