Stockholmsjenna

TUL

Idag var det dags för ett efterlängtat TUL. Detta gjordes hos en av Sveriges främsta läkare i fostermedicin. Anledningen till varför är eftersom Sebastian dog pga. okänd hjärtsjukdom så ville man kolla lillens hjärta inför förlossningen. Dels för att jag ska känna mig lugn och dels för att förbereda alla inblandade inför förlossningen om det skulle va något fel, så man i tid kan ta rätt beslut.

 

Det var andra gången jag träffade denna läkare. Första gången träffades vi i mars, två veckor innan allt hände, för att kolla lillens lårben som va lite för korta vid tidigare RUL. Läkaren va alldeles tagen och ledsen över allt som hänt. Han va även väldigt duktig med att ge mig information om olika hjärtsjukdomar, hur hjärtat fungerar och gick specifikt in på det vi än så länge vet om Sebbes hjärta utifrån det tidiga obduktionssvaret. Det kändes så lugnande att ha en läkare där som var så kunnig och insatt, och som dessutom verkligen ville va till hjälp.

 

Sedan var det dags för ultraljudet. Eftersom jag är så långt gången är det svårt att undersöka allt eftersom barnet nu är så pass stort och en viftande hand exempelvis kan ge skugga över själva hjärtat. Men läkaren va väldigt tålmodig, väntade ut lillen när han låg konstigt och undersökte noggrant i 40 minuter. Jag fick både ligga på rygg och åt båda sidorna för att han skulle kunna undersöka allt från alla sidor och så bra som möjligt.

 

Det man främst kollade på var att hjärtat inte var förstorat, att hjärtaktiviteten såg bra ut och att det inte va något klaffläckage. Även fast det rent tekniskt (eftersom jag är så långt gången) är svårt att garantera något, så var det ändå lugnande besked att det såg ut att va en frisk pojke där i magen. Normal hjärtaktivitet, normala andningsrörelser, normala fosterrörelsen, normal fostervattenmängd, hjärtat var normalstort och klaffarna såg normala ut.

Så inför förlossningen ser allt bra ut. Sen kommer lillen undersökas med ultraljud på BB när han är född samt extra kontroller när han växer upp.

 

Som bonus mätte vi även hur stor lillen är just nu, och som jag hela tiden haft på känn så är det en lite större pojke där i magen. Just nu väger han 3,5 kg, så jag hoppas han väljer att komma ut snart så han inte hinner lägga på sig så mycket mer i vikt 😉

 

fullsizeoutput_af4

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats