Stockholmsjenna

Omskolningstips

När jag köpte Hero så hade jag först en prövotid på honom. Vilket betydde att jag fick lämna tillbaka honom inom ett visst datum om jag kände att han inte var rätt för mig.
Så när jag köpte honom så ville jag såklart testa det mesta med honom inom den tiden, för att veta att vi verkligen fungerar med varandra och det skulle bli så rätt som möjligt.
Efter prövotiden gått ut och jag bestämt mig för att behålla honom, så tog vi en liten paus. Vi tog 3 månader att bara lära känna varandra, jobba upp vår relation från marken. Jag köpte trots allt Hero som en väldigt dominant häst.

 

När jag sedan satte igång honom så såg jag till att han var väl igångsatt. Jag började inte galoppträna honom uppsuttet på flera månader. Ridmässigt så jobbade jag med att han skulle bli stark och stabil i både skritt och trav (uppsuttet), samtidigt så jobbade jag med Heros galopp från marken, genom att longera honom. Nummer ett att lära honom var kommandot ”gaalopp” som man använder sig av vid longering.
Använde mig även en del utav bommar just för att han skulle jobba igenom med kroppen, inte rusa på och få ”tänka till” lite.

 

När jag tyckte att han kändes tillräckligt stark och stabil i skritt & trav och han började jobba igenom ordentligt med galoppen när jag longerade honom så började jag så småningom galoppera uppsuttet på honom. Använde mig där utav samma kommando som jag använde mig av i longeringen ”Gaaalopp”, samt gjorde en överdriven galoppskänkel.

 

I början jobbade jag mest enbart på galoppfattningar, och när jag väl började galopperade längre sträckor så använde jag mig mycket utav galoppbommar och cavaletti-hinder. Underskatta aldrig bommarna!
Om du har bra balans och känner att du har kontroll på hästen är det även bra att stå upp i fältsits till en början om hästen galopperar kontrollerat så att hästen får fri rygg att arbeta med.

 

När man galopptränar ridtravare så får man tänka ”lite, men ofta”. Så galoppträna inte ihjäl er, utan ta lite i taget, men ofta. Många hamnar i en cirkel där man galopptränar 20 minuter ett pass, och resterande dagar galopperar man inte alls, och då blir det lite si och sådär. Jobba hellre max 5 minuter galoppträning i början, men varje dag. Och öka sedan successivt.

 

1

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jocelinda

    Älskade detta inlägg, även om det inte gäller travare i mitt fall idag så ska jag lägga tipset på minnet då han är ung och omusklad och gärna rusar, tackar! Nu börjar vi om från ruta ett.

  2. Erika Pettersson

    Bommar är mycket bra träning. ?
    Jag behöver stärka galoppen på Raski nu och tanken är o köra en del ifrån marken för att bygga upp den inna man kämpar ifrån ryggen. ?

    Speciellt nu när hon inte är i form och behöver sättas igång.

stats