Stockholmsjenna

Nyckeln till framåtbjudning

Bakbensaktivitet och framåtbjudning är bland det viktigaste när man rider. Men ibland kan det vara rätt så klurigt att få fram den där härliga framåtbjudningen och att få bakbenen att jobba på korrekt. Och utan framåtbjudningen och bakbensaktiviteten så kommer hästen att lägga allt för mycket tygnd på framdelen och bli obalanserad, orytmisk, sidvärtsrörelserna blir felaktiga osv.

 

 

 

Men hur gör man då för att få den där framåtbjudningen och bakbenskativiteten som får er att lyckas i dressyr? – Nyckeln är att inte sitta och harva på ridbanan/ridhuset!
En häst som arbetar ska känna glädje, det ska vara kul att jobba. När hästen är/blir uttråkad så är det framåtbjudningen och bakbensaktiviteten som försvinner först. Och när hästen är engagerad så arbetar han bakifrån.
Att tänka på: Framåtbjudningen är likamed enerigin. Men tänk på att hastighet inte är likamed framåtbjudning!

Tips för att få framåtbjudningen och bakbensaktiviteten

– Rid ut! –
Uteritter livar oftast upp hästen och du får bäst bakbensaktivitet och framåtbjudning på uteritter. Man bör rida ut med hästen 1 gång/vecka. Och bara för att du rider ut så betyder inte det att du inte kan arbeta hästen som du gör på ridbanan. Prova att rida lite öppna/sluta, skänkelvikning, mellantrav-arbetstrav-mellantrav, ja du kan faktiskt nästan göra alla övningar på uteritten som i ridhuset.
Att klättra är också bra och gör att hästen sätter under sig ordentligt.
Om det går med din häst, så ta en ordentlig galopp på en äng någon gång då och då!

– Arbeta långt och lågt –
Det är viktigt att hästen arbetar korrekt ända från bakbenen genom ryggen till nacken. När hästen arbetar i lång och låg form så hjälper de till att hästen arbetar korrekt.
Börja gärna i skritt. Låt hästen gå på friskt framåt med nacke och huvud strävande framåt/nedåt och med arbetande ryggmuskler. Ge inte efter för mycket i tygeln. Du ska ha kontakt med bettet hela tiden. Byt ofta varv och använd innerskänkel för att böja hästen. För att hjälpa hästen med rörelserna rid lätt.

– Markbommar och hoppning –
Att använda sig utav bommar är inte bara för hopphästar. Bomarbete utvecklar bakbensaktiviteten och uppmuntrar hästen att länga sig eftersom den måste sträcka ut halsen  för att se bommarna. Ofta så tycker hästen att bommar/hoppning är kul, vilket gör att den får en bra framåtbjudning.

– Övergångar –
Övergångar är huvudnyckeln för bakbenskativiteten! Försök göra så många övergångar som möjligt under ett ridpass. Övergångar ska alltid ridas framåt. Det hjälper hästen att sätta bakbenen bättre under sig, vilket hjälper till att bygga upp överlinjens muskler.

Öka och Minska –
Att öka och minska gångarterna utvecklar inte bara bakbensaktiviteten, den utecklar även idén om att rida i en viss rytm i galopp, villket kommer att underlätta när det blir dags för galoppombyten.
Kom ihåg att använda mesta säte i avsaktningarna!



Kom ihåg att inte se det som något dåligt när hästen har en framåtbjudning eller busar. Även om det kanske går lite snabbt/blir för mycket framåtbjudning så låt hästen gå på ett tag och arbeta er framåt istället. Det lönar sig många gånger att låta hästen få springa på lite i galopp och busar lite än att inte låta den göra det!

Har du några tips som du vill dela med dig utav?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Miriam

    Det var så lite så, jag ville ju bara tipsa fler om din underbara blogg 🙂 Haha, om din jacka; precis som jag säger, det går att bli hästbite och sen går det att bli HÄSTBITEN! 🙂

  2. Emma

    äntligen kan man hitta en vettig person som säger att man inte sak rida i ridhuset och trimma en massor =)Hatar att vissa folk tror att men får bäst ut av hästen genom att rida i ridhuset…Själv kör jag med att rida i ridhus någon gång i veckan (beror på värdet) annars är det åkrar som gäller för då arbetar hon på att helt annat sätt 😀

  3. Sofia

    Bra skrivet! :)SV: haha, ja det är verkligen jättesvårt. Satt säkert två timmar idag innan jag gav upp. Måste sitta och googla varenda grej jag vill göra, men fattar i alla fall ingenting 😉

  4. Tove

    Sv: Jag vet egentligen inte. Det har bara blivit så. Har varit med om två "stora" olyckor och kan inte riktigt lita på hästarna längre. Jag vill inte vara rädd för dom, men jag är det ändå :/ Tycker ditt inlägg var jättebra 🙂

stats