Stockholmsjenna

Nu börjar jag ledsna…

Ofta får jag frågan om hur jag orkar med all den negativa stämningen och alla fördomar folk har mot travare. Och ibland kan jag fråga mig själv samma sak.

Att ha en travare är inte alltid lätt. Det är absolut inte lätt ridmässigt, och det är ibland lika svårt i stallmiljön.

Hästmänniskor är kända för att vara duktiga på att snacka skit, döma andra och ha fördomar. Hästarna ska vara efter en vis ras, en viss stam och de ska ha presterat på ett visst sätt. Annars är de inte värda något eller så är ägaren/ryttaren till den hästen ingen man ska umgås med. Så ser det tyvärr ut i hästvärlden. Det pratas ofta om mobbing i skolorna, eller på ridskolan. Men inte lika ofta om mobbing i privatstallen.

 

154473_10150810364506499_1874786120_n

 

Jag har alltid blivit dömd utav andra för ”den där tjejen med travaren”. Några ser mig fortfarande så, och några har ändrat inställning efter de gett mig en chans & lärt känna mig & Hero. Några vill ju absolut inte vara trevliga/hälsa eller något på mig, just för att jag ”bara” är ”den där tjejen med travaren”. Det är sorligt men sant. Och ja, det är mobbing, fast inom ridsporten.

Och jag ska vara helt ärlig. Ja, det finns folk som inte velat prata/lära känna eller umgås med mig och den enda anledningen har varit för att min älskade häst är en travare… Det finns till och med folk som i princip ridit på mig och Hero när vi tränat för att visa nån sorts makt om att de faktiskt tränar, och vi ska hålla oss undan, vi som ”inte kan något”.

 

DSC_0120

 

Nu är jag väldigt hård av mig och tar ingen skit, och det är jag väldigt glad över! Om jag hade varit känsligare så hade jag nog slutat med allt som heter hästar, ridsport och sålt Hero för länge sen. Och det pga. allt jag hört under alla dessa år, och hur man blivit behandlad utav andra hästmänniskor.

Jag tycker det är så oerhört tragiskt att det fortfarande idag, 2013, finns människor på 30+ som dömer folk och sysslar med mobbing pga. vilken häst de rider. Och det är precis lika många på 20+ som är likadana, och även yngre.

 

Och jag lider med er som får dras med dessa människor pga. att ni älskar en häst av en viss ras. Varför ska vi känna oss dåliga, få vårt självförtroende nertryckt i marken och stampade på, för att vi har klickat, älskar och har kul med en häst, en individ som råkar vara av en annan ras?

 

485150_10150810365076499_170159844_n

 

Jag ska berätta för er som dömt/dömer mig och min häst, att ni slösar er tid i onödan. Jag älskar min häst, precis som du älskar din. Han kostar precis lika mycket som de flesta hobbyhästar i Sverige. Vi vill inte vinna OS, vi vill ha kul ihop. Kan jag inte få ha kul ihop med min häst utan att du med din snorkiga attityd ska komma och försöka trampa ner på oss? Kan vi bara få vara ifred? Snälla… Jag ber er inte att gilla oss, utan att bara låta oss vara. Och detta gäller inte bara mig & Hero, utan jag pratar för alla med ridtravare.

Många som snackar tror dessutom att det inte ska komma fram, men hästmänniskor är precis lika duktiga på att sprida vidare det till personen det snackas om.

 

HeroHopp

 

Jag vill avsluta detta inlägg med att skriva till er med travare som ridhästar: TA INGEN SKIT! Stå på er & ignorera de som fortfarande sysslar med mobbing. Du och din häst är lika mycket värda som alla andra, ni är lika bra på ert sätt & utifrån de förutsättningar ni har. Ni är riktigt bra! Låt aldrig någon annan trampa på er, er häst och er lycka! 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. matilda

  Angående första kommentaren som camilla skrev. Att hon tyvärr sätt travare som inte varit redo att ex tävla och är dåligt rida så har de ju fortfarande inget med bara varmblod att göra, för idag är det ju många ” rid” hästar och jag har själv sätt många ”rid” hästar som inte heller är bra rida eller är tävlings klara 🙂 så de är ju lika för alla häst raser 🙂

 2. Josefine

  Riktigt bra skrivit! När jag hade min ponny blev jag också utsatt för detta. Då var det ju fel att min ponny var en fjording/newforest korning, alltså lite grövre, och tävlade i hoppning. På flera framhoppningar var det många som red in i oss och man hörde även hur dem pratade om ”den där tjocka ponnyn”. Men min ponny var min bästa vän så jag brydde mig inte. Förstår inte hur blinda människor kan vara. Det som har fördomar kring vissa raser och sorts hästar älskar inte hästar för dem de e utan de ser hästar som objekt. Varför annars bry sig så mycket. Man kan väl tänka den där extra tanken ”hon kanske älskar sin häst jag borde inte vara taskig” men nej tyvärr har dem inte mycket innanför pannbenet. Otroligt vacker häst du har förresten!

 3. Kristin Berg

  Hej! Bra skrivet om ett mycket tråkigt ämne, som jag verkligen tycker borde vara utdött år 2014. Det många människor inte förstår, är att man vill olika saker med sin häst och att alla kanske inte strävar efter samma sak. Själv vill jag ha en häst som jag tillsammans med kan övervinna alla hinder, om det så betyder långa skogstur i tuff terräng, alla typer av trafikhinder eller till att gå i samlad form på volten. Allt detta hittat hos min vackra kallblodstravare Eld Vira, som också är fjärde generationen på vår gård. Visst det kräver massor av tålamod, svett och kärlek. Lika som med alla andra typer av hästraser kan jag tro?! Åh förresten strålande vacker nordis du har! 🙂

 4. sofie karlsson

  Hej vill bara säga att travare är en kanonfin ras äger själv två varmblodstravare som jag utbildar i dressyr och hoppning varav den ena utbildats till de högre klasserna i dressyr hon kunde ridas i piaff passage och galloppombyte skolor med mera idag är hon pensionerad men jag hoppas hennes fina avkomma som jag har ska kunna gå lika långt bara en liten presentation från mig och mina älskade varmblodstravare Molly och Lilly ,obs du har en toppenblogg och jag ser bara på hästarna för dom dom är och inte ras tittar endast på ridbarhet och då kan jag säga att rasen inte har ngn betydelse tack för mig och ta hand om era fina pollar allahästar är lika mkt värda oavsett ras!!!!!

 5. Kicki

  Har växt upp med travare. Som barn var det först fölstona som skulle ridas för motion, sen även tävlingshästarna för träning av andra muskler. Jag älskar verkligen varmblodstravare och tycker att de är en optimal häst, om man nu inte vill tävla i högre klasser, då är det andra raser som gäller. Majoriteten av alla varmblodstravare är mkt lätta att hantera, lasta, sko mm. Men man inte köpa en om man inte kan rida. En ”riden” travare är ofta inte tillriden och det är det man får börja med, precis som med en unghäst. De är en tuff, snäll, modig, framåt och intelligent häst med krut i. Jag har alltid haft varmblod och kan inte tänka mig någon annat. Men som sagt inget någon som inte kan rida ska köpa pga priset, då finns det bättre alternativ.

 6. Sabrina

  Ett mycket bra och tyvärr även sant inlägg!!! Jag själv har ingen travare men jag har stått uppstallat i olika stall där det har funnits travare och i alla utom ett har jag hört att det har funnits fördomar om travare. Men det finns nästan lika många fördomar mot andra raser. Det ska tydligen vara ett halvblod eller en svensk ridponny för barnen, annars är hästen inget att ha. Det går bra med andra raser med men då bara om de har visat sig oerhört duktiga på tävlingsbanan.
  Själv har jag en c-ponny på 22 år som jag har haft sen jag var tolv (18 år). han är en korsning russ/Island och enligt mig världens sötaste såklart.
  När vi var yngre kunde det hända att vi var med på någon klubbtävling men nu rider vi bara i skogen och har mysigt ihop. Jag får dock ofta höra varför jag inte köper mig en häst istället (vad ska jag ha med dendär gamla ponnyn till) och häromdagen kom det en ny människa till stallet när jag hade min uppbunden i gången. Är det din häst? men du har väl en till?? . .
  Jag tycker det är jättetrist att det ska vara så prestigefullt att ha häst. Tycker som du att alla borde få ha vilken häst de vill utan att någon annan behöver bryr sig och jag tycker att ingen behöver bekymra sig över att vissa inte vill ge sig ut på tävlingar utan hellre rider i skogen eller på ridbanan hemma.

 7. Yenny

  Jag vet inte riktigt vad jag ska säga egentligen.. Men fler borde faktiskt ta och lära känna en travare. Jag tycker att de är fantastiskt trevliga hästar! Du är grym som står på dig och det ska verkligen inte spela någon till vad man har för ras på sin älskling. Så länge man trivs ihop och har kul så ska man skita i alla andra, de har ingenting med det att göra i vilket fall kan jag tycka. 🙂

 8. Ylva

  Måste bara tillägga till den som skrev om en travare som inte kunde galoppera på en tävling att även hästr precis som människor kan ha en dålig dag.Hästar är ju inga robotar. Kan vara så enkelt att den travaren hade en dålig dag och kund3 inte galoppera ordentligt den dagen. Om man inte har sätt den hästen tidigare på tävlingar kanske man helt enkelt inte ska lägga sig i. Vet också om hästar som funkar jättebra men inte på tävlingar för att de blir hel enkelt nervösa och då är det inte så snällt om en utomstående kommer fram och säger i grund och botten att drn inte ska tävla sin häst när ägaren försöker vänja den vid tävlingar. Något jag har märkt på hästfolk är att de gärna vill lägga sig och tror de vet bäst utan att faktiskt känna varken hästen ellr vare sig de känner varken ryttaren eller hästen eller problemen runt omkring. Så något hästfolk måste lära sig är att inte lägga sig i så mycket.

 9. Clara

  Jag hade en travare som gick bort i en olycka i somras och när jag skulle köpa en häst hade jag bestämt mig för att jag var färdig med travare men så kollade vi på några hästar som inte alls kändes bra så vi skulle titta på en travare, bara för att liksom. Men nu står den där travaren i stallet hos mig för det var honom jag föll pladask för! Och då spelar en ras eller en frysmärkning inte någon roll 🙂

 10. Emelie

  Bra skrivet, jag har bara hört någon enstaka gång att jag borde
  köpa en ”riktig” häst medans jag hade mitt fd. travarvarmblod.
  Nu var han inte det lämpligaste köpet för där jag var i mina
  kunskaper mot vad han behövde, men jag föll pladask och han har
  lärt mig saker jag aldrig kunnat lära mig med en bra skolad ”ridhäst”.

  Förtjusningen med en travare som bara löpt tills han var 12 år, och då fick
  sadel på sig för första gången är alla framsteg man gör.
  Dagen jag fick min gammelman att gå i form ett helt pass utan den f-bannade
  snodden var jag så glad så jag kunde dött lycklig där och då.
  Det fanns inget som kunde toppa det, och det kommer dröja innan min
  nuvarande slår den känslan.
  Och glädjen vi alla kände när dressyrtränaren kom inspringande i stallet
  och meddelade att travaren som hon just tränat för första gången tagit
  en tretaktig bärande galopp. Då var vi alla stolta över det slit hans
  ägare lagt ner på honom över åren. Han är dessutom en fröjd att rida,
  mycket mer välriden än många halvblod. Men svårare, då man verkligen
  måste klara av att rida ihop honom, annars får man en högst
  obehaglig ridtur=)

  Måste för övrigt säga att du har ett himla fint varmblod, speciellt
  hans vita tecken i ansiktet, han är en kopia av min gamla häst <3

 11. J

  Bra skrivet! Precis vad jag behövde läsa.Jag bytter nu stall igen pga mobbningen för att jag själv har en valcka som är tränad för trav men varit ridhäst stort sett hela sitt liv.Idag är han en 14 år gammal kille på hela 170 i manke.Han hoppar bättre än halvbloden på våra hopplektioner och är mjukare än dom på dressyrlektionerna.Men trotts det får jag bara höra en massa negativt hela tiden från folk.Min lurvboll är precis lika mycket värd som vilken häst som helst.Men jag kan inte förstå varför folk ska hålla på att mobba andra det är inte snällt och gör inte stallmiljön i sig rolig.

  Stallet vi ska flytta till nu så står det bara travare i och för mig kändes det skönt att bli välkommnad med öppna armar när jag tittade på stallplatsen.Det händer väldigt sällan.Det jag tycker är riktigt tråkigt är att folk klankar ner på världens härligaste hästar som är jättefina i huvudet och mysigaste kompisar.MEN om dessa IDIOTER kollar stammen på hästarna i högre dressyr och hoppklasser så är dom mellan 25-50% varmblod(travare) men det tänker inte dessa människor på som bara gnäller på att vi inte har ”riktiga” hästar medans dera är halt varannan vecka.

  Fortsätt skriv och stå på dig.Jag älskar din blogg och läser den dagligen.Den peppar till när man känner sig nere pga idioter som jag nu ska slippa runt mig.Eller snarare dom människorna med en stor portion okunskap angående hästar kanske man ska säga!

  Kram

  1. Stockholmsjenna

   Åh vad ledsen jag blir att läsa att du behöver byta stall igen pga. mobbingen 🙁
   Jag hoppas verkligen att ni kommer trivas jättebra i ert nya stall. Och jag önskar er ett stort lycka till och jag hoppas ni sträcker på er lite extra när ni tränar & viktigast av allt att ni har kul! Fortsätt kämpa 🙂 Kram <3

 12. Ellen

  Hej, Tycker inlägget var sjukt bra för det här är något som folk borde prata om oftare, Det är inte okej att se ner på folk! Jag äger just nu ett varmblod, han har inte gått på travet, han är inte ens inkörd pgr av att han var bakrädd så man kan inte kalla honom för en fd travare, men har har fortfarande frysmärkning vilket skyltar om att han är travare. Jag bryr mig inte alls om detta faktum och jag älskar honom. Dock så har jag haft otrolig tur inser jag nu när jag läser ditt inlägg, har varit medryttare till två fd varmblods travare innan jag skaffade min prins, och inte i något av stallen så har jag stött på dömande blickar eller någon negativitet över huvudtaget, bara positiva reaktioner över hur duktiga dessa hästar är. Just nu står jag i ett stall där jag vet att ingen skulle dömma en travare, dom var i själva verket jätteglada att det äntligen skulle flytta in en travare där igen. Jag är otroligt glad att jag inte har stött på den här negativa inställningen som du skriver om eller som man kan läsa om överallt för jag vet att jag antagligen inte skulle klara av det en längre tid. Vet inte om jag skulle klara av det en kortade tid heller för den delen. Jag önskar att jag kunde vara lika stark som du och som många andra, men iförsig så har jag ju som sagt inte stött på det än, och om det nu kommer vem vet, jag kanske klarar av att säga emot pågrund av kärleken till min häst!

 13. Emilia

  Hej!
  Jag har också en ridtravare och jag kan stolt säga att hon är världens goaste häst!
  Jag förstår inte varför travare inte skulle kunna lyckas, dom är precis lika duktiga som alla andra hästar.
  Dom kanske inte är dom lättaste men bara för att min häst är travare betyder inte det att jag gillar henne mindre, om möjligt så gillar jag henne mer!
  Tycker i alla fall att du och din häst är galet duktiga!

  En sak jag undrar är om du har några tips på att få hästen att galoppera. Hon gör det ibland men hon tar inte galoppskänkeln , jag vet inte om du kanske har något tips? 🙂

  /En stolt ägare till en travare!

 14. Susanne

  Hej! Jag tycker du har gjort ett fantastisk jobb som har skolat om en travhäst. Du har visat att det går och kan därmed vara en förebild och inspirerar andra att ge travhästar en chans till ett bra liv.
  Men det här med mobbingen är otroligt tråkigt. Det tar så mycket energi att bli utsatt och kämpa för att härda ut. Bara för att de inte ska ”vinna”!! Det är starkt av dig, men är det verkligen värt att stå kvar med hästen i det stallet? Alla stall är inte sådana, det finns stall där alla hästar och hästmänniskor är välkomna. Om du mejlar mig kan jag tipsa om ett trevligt stall som ligger mycket nära Stockholm.

  kram. Susanne

  1. Stockholmsjenna

   Hej Susanne! Tack för den fina kommentaren.
   Jag står idag i ett stall på en stor anläggning med flera stall. I mitt stall är alla människor otroligt trevliga & underbara och vi är en salig blandning av bl.a. Halvblod som tävlats upp till Prix St: George, fullblod som går Msv-dressyr, hobby hästar, western hästar, pre hingst och min lilla travare.

   Även om det inte snackas i just mitt stall så för man mycket ändå. Allt från när man tävlar till folk man inte ens vet om finns osv.

 15. Sara

  Hej. Mkt bra skrivet! Jag har själv jobbat med travhästar i många år och sen köpte jag en 3 åring som jag sen blev placerad med i alla grenar jag var med i, körde travlopp med honom, vann hopptävlingar med honom, blev placerad i massa dressyrtävlingar, hade bla 70 % i min fälttävlansdebut i dressyren. Han kunde galoppera, bättre än många halvblod(hade övat i många år)_Jag fick ofta höra: Att han är ju fin, för att vara en sån(med syfte på travhäst då). Tycker det är så förbannat(ursäkta) tråkigt att folk ska ha såna fördomar mot rasen, visst, jag har oxå sett heta, halvgalna travhästar på hopptävling(de kanske inte riktigt varit redo för tävlingsbiten), men jag har sett massa galna halvblod oxå, så det kvittar.
  En gång blev jag till och med nekad stallplats på ett stort ridstall med både ridskola och privatstall bara för jag hade en travhäst, ”Vi kan inte ha en travhäst som skenar runt i vårt ridhus, sa dom” Jag höll på att svimma, men såna människor finns det och jag blir bara ledsen. Travhästen är ju oftast bra på allt, dessutom ofta mkt lättare att ha att göra med. Ett trevligare lynne helt enkelt!

  Nu har jag bytt projekt och har en galen galopphäst istället, möter fördomar där oxå, men jag väljer att strunta i det, jag gillar min häst och har honom för att jag ska ha roligt, om det sen blir 90 cm hoppning eller 1.20, det kan kvitta..

  Ha det bra alla och stå på er!!
  Mvh Sara

 16. Fanny

  Förstår dig. Jag har också en travare och har fått höra en del och jag vet inte alls hur det kommer bli när vi kommer ut på tävlingsbanorna för första gången tillsammans nu 2014. Men jag älskar honom som vilken häst som helst och ser inte honom som en sämre häst bara för att han är travare. Travarna har själv bevisat att dem kan vara lika bra som ”vanliga” ridhästar och dem som sen kommer och säger att våra hästar inte är värda att vinna tävlingar som är utanför travbanan dem är bara avundsjuka för dem vet inte själva hur det är att bygga upp och ”skola om” en travare, vare sig dem gått på travet eller inte.
  Förstår dig helt, och hoppas att allting blir bra! 🙂

 17. Linnéa

  Väl talat!
  JAg som alltid älskat kallblod och då särskilt fjordhästar har många gångar fått höra hur odugliga de är och varför jag borde pyssla med halvblod istället.
  Jag var tex på en praktikplats i ett hoppstall på gymnasiet och fick frågan vad jag ville göra i framtiden. ”Fjordhästuppfödning” svarade jag. Därefter följde en 15 minuter lång föreläsning om varför jag skulle ge upp den drömmen och satsa på halvblod/sporthästar, för vem köper en fjording liksom…?
  Det som stör mig mest är att många verkar vara så enkelspåriga och klankar ner på varann av så knepiga anledningar. EX:
  ”Pfft, har du en islandshäst?! Den kan du ju inte hoppa med!” Nej, MEN hade jag velat inrikta mig på hoppning hade jag kanske inte köpt en islänning? Däremot kanske jag vill kunna tölta och rida i pass, då är det perfekt för mig!
  Som du skrev: kan man inte bara få ha kul med sin häst?!

 18. Nedere Västerdala Travklubb

  En stor fång med rosor till Jenna och hennes Big Hero och till alla människor som älskar djur i allmänhet och hästar i synnerhet, oavsett färg, ras och ålder! Det är synd om dem som inte förstår att hästen inte är ett verktyg till att uppnå personliga framgångar utan en levande varelse med känslor och behov som vi också har. Framgångarna består i att man delar livsglädje med hästen och när det gäller tävlingar i olika former så är det ett samspel och ett resultat av samförstånd och lika vilja och intresse mellan människa och djur, m.a.o en sorts lek. Tack och God Jul rån Västerdalarna!

 19. Mikaela

  Mycket bra inlägg!
  Har själv haft en travare för ett par år sen ihop med min kusin,
  och mycket riktigt som du säger så möter man fördomar både
  här och där från folk som tycker ”dom är så mkt bättre” och
  att man ungefär är dum i huvudet för att man har en travare!
  Starkt av dig att inte ta någon skit och fortsätta med det
  bra arbete du och Hero gör! Han är en fantastiskt vacker häst
  måste jag säga! =)

 20. Sofia

  Gud vad bra skrivet, känner verkligen igen mig! Jag har en ridtravare som jag trivs hur bra som helst med, har innan ridit andra och tycker dom har sådan personlighet och tycker om att det inte är en lätt häst att jobba med vilket de som inte har en ridtravare tror. Visst ibland velar jag och ifrågasätter varför har jag en varmblod travare? Vore ju så mycket lättare med en ”vanlig” häst men ändå står jag här kvar med min prins. Tycker dom är riktigt speciella, allihop! Tråkigt att de utifrån (vissa) är som dom är. Det tråkigaste faktiskt, alla dessa kommentarer och taskiga ord för man har en ridtravare skulle man kunna skippa!

 21. Jenny

  Tragiskt att behöva läsa att folk beter sig som de gör. Dock förekommer det bland väldigt må ga djurögare av väldigt många olika djur. Jag har själv hund som jag tävlar med… och bara för att jag haft en radikal åsikt, d v s inte strykt medhårs litegrann på samma sätt som du inte gjort genom att skaffat en travare, så vill folk gärna snacka skit om en. Jag vet inte varför man ska behöva följa strömmen för att passa in. Jag tycker det äe trevligt med variation och att det faktiskt finns de människor som vågar gå sin egen väg. Fortsätt gör det och stå på dig.

 22. Martina Sundqvist

  Hej Super skrivet verkligen )

  Jag kände bara att jag ville slänga in lite att tänk sååå bra att alla nya travhästar numera får chipmärkning istället för frysmärkning vilket gör att vi i framtiden kommer kunna åka iväg på tävling och tävla med våra före detta travare eller som i mitt fall då min valack fortfarande tävlar på travet men han tycker det är så kul att träna dressyr och hoppa att vi gör det i kombination med annan träning 😉
  Den nya chipmärkningen gör alltså att ingen kan se om du har en travare el inte så har man då idioter omkring sig så kan man undvika att nämna att det faktiskt är en travare el så vinner man och när dessa idioter berömmer än för sin sååå fina häst då kan man kläcka ur sig att jaa och han är travare XD

  Kram Martina 😉

 23. linda wigren

  är tyvärr inte så många som orkar stå på sig i dessa situationer, och sverige tappar då många fina ekipage på tex tävlingsplatser. jag har själv en ardenner/travare dom jag tävlar i msv dressyr med. jag har visserligen bara hört positiva kommentarer änsålänge men jag vet ju att skitsnacket går bakom ryggen. men precis som du säger så biter det inte på.mej.
  jag tycker det är superhäftigt att få se ”udda” hästraser på tävlingarna. alla raser kan, men som ryttare måste man bara välja hur mycket jobb man vill lägga.
  hoppas fler våga fortsätta att ha kul med sina hästar som dom älskar och att man vågar stå emot all onödig skit som sprids bara för att man inte håller tävlingarnas idealraser.
  fortsätt så, bra inlägg!! 🙂

 24. ida

  Så otroligt bra skrivet!
  Det är rätt att inte ta åt sig vad de som inte känner hästen säger. Det är så fel att alla med travare dras över en kam. Jag känner flera personer med travare och enligt mig så är travare mer lätthanterade än ridhästar i alla fall de jag har hanterat. 🙂
  Stå på dig!

 25. stina

  Hej
  för ett ganska många år sedan var det ett helt gäng travare på Ekeby som var med på hopptävlingarna.
  Vi placerade oss i topp nästan jämnt det hördes lite gnäll ifrån en del om att travarna skulle ha en egen klass men vaddå vi tävlade väll på samma vilkor som dom sen att våra hästar hoppade o gick i fel galopp o deras ofta vägrade det var väll lite jobbigt för dom.
  Vi red tom bort till Turk o hoppade men där var det stilhoppning så det var den enda gången jag o min häst inte blev placerade(där kanske vi skulle haft en egen klass 🙂 ) Stå på dig travarna är superfina och ofta mer säkra på hindrena än ridhästarna.

 26. Jessica

  Bra skrivet!
  När jag började rida på en travare rynkade alla på näsan och nästan fnyste åt oss när vi kom och var med på träningar. Hur vågade vi komma dit och ta upp en plats från någon annan på en ”riktig” häst :/
  men allt eftersom våra resultat på tävlingsbanorna blev bättre och bättre omvandlades fnysningarna och näsrykorna till glada miner och ryggdunkningar:
  ”den där travaren som hoppar så bra, den tjejen hör till vår klubb :D”
  vi bevisade och överbevisade alla som trodde att vi inte skulle kunna,
  (tävlade LA dressyr, 1,25m hoppning och lätt klass fälttävlan, vann DM-brons i fälttävlan ett åt tom.)
  Så jag upplevde bara det tråkiga en kortare period, men det värsta känner jag är att alla vände kappan när det började gå bra för oss och låtsades som att dom minsann ALDRIG sagt ett ont ord om travare… Konstiga folk är!

 27. Julia

  Hej, läste ditt inlägg. och kan inte riktigt förstå vad du menar.. Jag har haft min travare nu i 6 år och den enda jag hör är åh vilken fin häst. Både av 50+ tanter så som tjejer i min egen ålder ingen har kommenterat att hon är varmblod eller hur jag rider. Jag har aldrig sett någon annan mobbat någon för att ha en ”travare” Varken privat stall eller ridskolor.

  1. Stockholmsjenna

   Vilken tur du har Julia! Var glad.
   Jag har tillexempel när jag vann en hopptävling engång hört en i samma klass säga ” Hon borde inte få vara med, för hennes häst är inte avlad för att hoppa” och en annan gång när jag vann en dressyrtävling så hörde jag nästan samma sak men ”Hästen är en travare, den har inget på dressyrtävling att göra”.

   Och jag verkar enligt all respons inte vara ensam om att få höra sånt. Men ni som slipper ska vara riktigt glada! Det beror nog mycket på vart i landet man har sin häst, hur stor anläggning man står på, vilken nivå folk runt omkring en är på, om man tävlar osv.

 28. Malin

  Grymt skrivet 🙂 Jag har själv ingen egen häst men en dag är det min tur och då ska jag köpa den jag klickar med och kommer inte gå efter ras mm. Fortsätt som du gör, du är en grym förebild för både de yngre och oss lite äldre 🙂

 29. Silvertass

  Jag hade en gång en kund som köpte en travare för slaktvärdet. Hästen var halt och kunde därför inte prestera så den skulle slaktas. Hon köpte den för 2500kr. För ett par år sedan ringde den kunden mig (vi hade haft kontakt från o till då i ett par år) och berättade att hon var på Falsterbo. Jag sa direkt; åh vad kul, titta på hästhoppningarna eller? Hon skrattade då åt mig och sa att hon var anmäld till tävlingarna. Jag kommer ihåg sen att jag fick ett sms från henne där hon berättade att hon hamnat bland de 15 bästa… ÄR DET ILLA PINKAT ELLER!? Seriöst, travare är bland de hästar som INTE är sönderavlade utav folk som BARA avlar på PRESTATION och UTSEENDE istället för psyke, vilja, förmåga, etc!! RIDTRAVARE IDAG är den mest ”!breda” rasen i fråga utav utbud!!! Både barn och vuxna kan rida dem, tjocka som smala, korta som långa, hoppning, dressyr, fälttävlan, distans, western, polo, barreling, hubertus jakt, till o med galopp!!!! DE KAN användas till ALLT! Det är inte många hästraser man kan säga detsamma om!!!!!!!!!

 30. Johanna

  Jag har också en travare och har märkt av precis samma sak! Det är rätt hemskt hur folk kan bete sig och prata bara för att de tror att de kan och vet så mkt mer för att de har en häst av ”finare ras”. Jag rider på hobby nivå med min häst och gör precis de jag vill och använder den utrustning jag vill ha och de ska iingen annan behöva bry sig om!!

 31. Jenny

  Gud vad bra skrivet asså! Jag har själv fått gå igenom det du skriver, bland annat av lärare på min skola och på tävlingar. Därför har jag bland annat inte vågat tävla lokalt men 2014 ska vi försöka 🙂 lycka till med din häst !:)

 32. Cina

  Håller helt med dig. Tyvärr så är det faktiskt så, att många ser ner på folk med ridtravare.
  Stå på dig och alla andra som känner så. 🙂

 33. Dressyrteamet

  Upplevde aldrig negativt om min ridtravare.
  Ofta uppmuntrande ord och positiv respons!
  Förstår inte vad alla menar ang det negativa.
  Min tävlades både i dressyr och hoppning.

 34. Nathalie

  Jag har i princip alltid haft travare då min mor födde upp travhästar förr , jag kommer ihåg en speciell häst som jag fick utav min mamma när jag va 14 år en 4 åring som inte dög på travet jag skolade om honom oh akk vilken häst vi var ute och tävla i både hoppning och dressyr han hoppade bana på 1.15 utan problem och han kunde galopperna , galoppombyte öppna sluta etc han va som alla andra hästar på tävlingarna. Sen sa jag till min mamma att jag ville ha en ”riktig” häst eftersom jag också fick höra fula saker om mig och min travet tror mest de va avundsjuka men men så vi åkte till flyinge för att provrida en välstammad 5 åring de va nog de värsta jag gjort den 5 åringen kunde inte hälften så mycket som min travare kunde och vi köpte inte den. Jag älskade min travare men ville vara som andra som hade hbl speciellt mina kompisar då , hade fina som hade halvblod dock säger jag än idag att på den tiden var min travare mycket mer välutbildad och kunde mer än deras halvblod. Men så hittade jag en oldenburgare sto på 172cm då va jag 16 år och jag sa till min mamma att jag ville ha denna oldenburgare och vi bytade travare mot oldenburgare + pengar i mellan.
  Jag har aldrig varit så ledsen(i efterhand)i hela mitt liv som när jag gjorde detta dumma byte hon va fin men min älskade travare va ännu bättre han va mitt hjärta som jag hade så himla kul med vi älskade varandra och jag bytade bort honom just för att jag ville ha en ”riktig häst” för alla tryckte ner en , viskade , mobbade osv jag va inte så pass stark då men hade det varit nu hade dem kunnat prövat att klanka ner på mig.
  Nu har jag dock ingen travare utan ett Hbl sto och är idag 26 år gammal men de är något som man aldrig glömmer.
  Heja travare och till alla er som hatar/ är emot travare
  Kan jag lova att de finns många travare som är mycket duktigare än era 90-100000kr hästar !

 35. Mia

  Tycker de är så tråkigt när människor beter sig så illa. Förstår inte vad rasen spelar för roll…….

  Jag har också en ridtravare som heter Hero 🙂

 36. Mia

  Tycker de är så tråkigt när människor beter sig så Strongilla. Förstår inte vad rasen spelar för roll…….

  Jag har också en ridtravare som heter Hero 🙂

 37. Eva Fallqvist

  Hej!
  Man blir verkligen ledsen att läsa om hur du ska behöva ha det i stallet. Människor är så elaka så man blir mörkrädd. Det låter som att du är en stark människa, men det finns ju gränser ändå hur mycket man orkar ta. Jag har tyvärr inget bra råd att ge dig, skulle önska att jag hade det. Möjligen om det skulle gå att byta till ett annat stall… om nu det hjälper.

  Din häst är jättefin och det är väl jättebra att någon tar hand om alla travhästar som ”blir över” när de inte travar tillräckligt fort längre. Det viktiga är att du är nöjd med din häst och att ni har det fint tillsammans.
  Jag önskar dig och din fina häst Lycka till!
  Varma hälsningar
  Eva (52 år med fyra hästar hemma.)

 38. Erika

  Det är helt sjukt att det ska vara så. :s
  Man måste ju få ha vilken ras man än vill och vissa travare är super fona precis som hero, men det ligger mycket jobb bakom de och du verkar lägga mycket tid o energi på att jobba honom rätt.

  Struna i andra. 🙂

 39. Anna

  Härlig häst du har! Vilken fin hoppare det är, kolla in frambenen och balansen. för att få fram det krävs en riktigt duktig och känslig ryttare. Det har du lyckats med! STå på dej! Du har nu blivit en förebild! Vad hette den där kända hästen som hade travblod och hoppade de allra största mästerskapen? Jalloupe? Dressyrnördar har även förstått hur väl en travare kan röra sig 🙂

 40. Johanna

  Fint skrivet… Bra skrivet… Man älskar väl som sagt sin häst oavsett prislapp och ras… Jag blev rörd!!! <3

  Alla vill inte tävla… En del vill… Hobby nivå eller inte… Oavsett vad man vill, så är det viktigaste att man tar hand om sin älskade vän! Ha kul ihop… På sitt vis! Alla är lika mycket värda ja… <3

  Oavsett vad det är för ras eller blandras, som du skriver man älskar sin häst oavsett!!! <3

 41. Gun-britt Rooswall

  Vår son har en travare och jag har en Islänning och
  I vårt stall där vi har hyrt in våra hästar är klimatet positivt
  Och hjälpsamt han får hjälp av professionell tränare med att skola om sin
  häst och alla hjälps åt och jag har aldrig hört en negativ mening om någon
  av våra hästar som då skulle vara lite udda bland alla andras hästar .
  Med vänlig hälsning,
  Gun-Britt Rooswall

 42. Lena

  Fint skrivet! Jag hade en travare tidigare men jag hade tur, människorna runt mig tyckte det var bra att jag gjorde en insats för att ge dessa fina djur en andra chans. Önskar att fler kunde se det på detta vis. Det är inte lätt att ”bygga om” en fd travhäst till ridhäst, det kräver sin ryttare och vi förtjänar all respekt och ska definitivt inte ta nån skit!! =)

 43. Helen

  Bra skrivet! Ridtravaren har alltid setts som en ”lågbudget”-variant av häst som är till för människor som inte kan rida eller vill komma nånstans med sin ridning men jag hoppas och tror att bilden sakta börjar förändras! Har själv 3 st ridtravare i eget stall så nu höra jag inga kommentarer men för 20 år sen när jag köpte mig första häst (en travare så klart) så stod han uppstallad bland privathästarna på en större ridskola och där kallades han för ”piasava-kvasten” då de såg en pinne till kropp med lång och tjock svans, den enda likheten med honom och en riktig häst var att båda luktade häst! Men en morgon så skulle hon med det ”fina” halvblodet med bästa hoppstammen åka på tävling men kom inte iväg då hästen under 2 timmar vägrade att gå in i transporten då kunde jag inte hålla mig utan frågade varför man skulle ha ett ”fint” halvblod när man inte kunde åka nånstans, hade du haft en häst med frysmärkning så hade du varit framme nu 🙂 Vi flyttade sen till ett privatstall där det stod 13 travare och ett halvblod!

 44. Mia

  Hej!
  Hästar är hästar och så finns det människor och det finns hästmänniskor.Tyvärr finns det ibland som någon nämnde en del som skaffar en travhäst för ridning och inte inser att det behövs kunskap och utbildning för att skola om den, och ger sig ut på tävlingsbanan för tidigt. Men det finns lika många som kommer dåligt förberedda på en häst av ridras,men de syns inte lika mycket av någon anledning?

  Så stå på dig, och fortsätt att vara en god förebild för varmblodet som trots att den är framavlad för trav, kan bli en mycket fin ridhäst med rätt utbildning och mycket arbete. Kram!

 45. Hannah Weiszhaupt

  Det är därför vi finns. Välkommen till Svenska Ridtravarförbundet. Du är en förebild för många av våra medlemmar.

 46. josefin

  Jag har turen att nu stå i ett privatstall med jordnära islandahästägare som inte ser ner på min häst för att han är en nordsvensk eller har fördomar om mig och mina kunskaper pga mitt val av ras, eller val av häst rättare sagt då jag föll för Hilmers personlighet snarare än hans papper.
  Har dock märkt av detta när jag arbetat i ett ridskolestall. Nordsvenskar går inte att rida på, halvblods- och ponnyryttarna med rätt outfit, rätt, engagerade, kunnigaföräldrar har förtur på spåren i ri
  shuset. ”Du ska ju bara lulla runt på din skogsmullehäst så du kan väll hålla dig i deb änden, innanför spåret?”

  Många ryttare har kanske dålig koll på avelshästar bland andra raser än sin egen, och de har därför svårt för att ställa den obligatoriska följdfrågan när man presenterar sin häst, nämnligen – vad är det för stam ?

 47. Emmie

  Brukar läsa din blogg ibland men inte kommentera så ofta men nu kunde jag inte hålla mig..
  I början fattade jag inte att han var en travare då han såg så himla biffig ut men när jag förstog att han va en travare tänkte jag ba ”jaja en travare är ju oxå en häst å den lär ge henne massa lycka”..
  Fattar inte att folk som dömmer för det, vi dömmer ju inte dom som har dressyrhäst fast vi är hoppryttare, varför är det så mot travare kan man ju undra….

 48. olla

  Vad ska man säga. Alla hästar har sina förutsättningar
  beroende på ras eller kombinationer av ras.
  Att sätta etikett typ ridtravare på en häst tycker jag
  är lika fel som att kalla en mörkhyad person för neger
  alt svartskalle.
  Den korrekta beteckningen på hästen du har är varmblod dock
  icke att förväxla med det svenska varmblodet.
  Varblodets förutsättningar för hopp och dressyr är annorlunda
  än för vad man skulle kunna kalla för ridhästraserna. Det får
  man ta tillsammans med varblodets alla andra goda egenskaper.
  Sen – om det inte i ditt stall hörs minst 3 rejäla gapskratt
  per kväll – så byt till ett annat.

 49. Cecilia

  Väldigt bra och MODIGT skrivet!!! Jag snubblade in här av en slump och jag drogs hit utav den anledningen att jag själv haft en ridtravare (ej brännmärkt), jag tror inte hästmänniskor kan förstå hur mycket man faktiskt får kämpa och vad det krävs för att få en travare riktigt fin i dressyr och hoppning. Ni ryttare där ute som har lyckats med detta ska ha en stor eloge och klappa er själva på axeln!! Även jag har bevittnat vad jag nästan skulle vilja kalla hat mot ridtravare och att dessa vackra djur ska dömas ut på detta sätt är sorgligt. Jag minns år 2004 när Vi skulle fixa pass till min ena häst. Och det svenska halvblodet skulle ändra namn till svenskt varmblod, damerna i stallet var helt tokiga över detta pga att dom inte ville att deras ”fina” hästar skulle misstolkas för en sketen travare.. Shame on them säger jag bara! Och all styrka till dig och din vackra travare!! Stå på er och visa dom att ni också kan!!

 50. Karin

  Måste bara skriva att detta fenomen har funnits i många många år. Tyvärr verkar det aldrig upphöra då det alltid kommer att finnas människor som är mycket inskränkta i sitt tänkande. Har själv haft flera travare både som ridhästar sällskap och att köra med. Genomgående för denna ras är ofta en mycket samarbetsvillig go häst med bra huvud. Har bara gott att säga, men sen ska tilläggas att många hamnar i helt fel händer Men oavsett ras blir det ofta tokigt när hästar hamnar hos fel ägare!! Det har inte med rasen att göra. Jag har haft allt i hästväg ponnyer araber fullblod och dessutom varit uppfödare av halvblod under många år. I mina ögon är alla hästar lika värda. Dom som som bara tycker vissa raser är fina är inte riktiga hästmänniskor!!

 51. Lina S

  Sjukt bra inlägg! Då moget med dessa beteenden… har själv ett sto 10 år, varmblod oh har haft henne i två år, vill gärna ha ett föl av henne och även de vill jag ha som renrasigt varmblod! Skulle aldrig byta bort denna underbara ras. Denna inställning om dåliga travare känns bara som en dissfukntionell uppfattning som människor skapar för att de inte vågar stå ut. Och tillslut bli de till kognitiv konservatism.. tråkigt med sådana människor..

 52. ANDERS

  Ni pratar om ridtravare och andra som ni säger raser,
  Det är inte raser det är endast olika typer av Hästar,
  hästar finns i olika raser som Shettisar, varmblod, kallblod,
  fullblod, Islänningar, osv. och ingen är bättre eller sämre än den andra
  det är bara olika människor som innehar dem och dom sämsta är dom som på nåt sätt ser ner på andra men det bästa vi bra människor kan göra är att ignorera dessa,!!!

 53. Marica

  Tack för ett sjukt bra i lägg!!! Jag har själv travare och känner ofta att folk säger saker, tittar snett och är allmänt otrevliga mot oss. Jag älskar min häst precis som dig och jag älskar rasen på min häst och skulle inte byta bort den mot något i världen. Blir både arg, ledsen och besviken när folk inte tänker och trycker ner… För ridtravare är ju hästar dom med, bara att dom är avlade för trav men passa lika bra som ridhäst!!

  Super bra skrivet förövrigt och håller med dig till tusen!!!

 54. Ella ~ allroundponnysarna

  Sjukt bra inlägg!
  Även om jag har en ”riktigt” ridhäst som många tycker (dock inte jag) så förstår jag dig. Dock har jag en gammal ponnytravare som jag rider lite på. Men jag tycker travare är minst lika mycket värda det namnet ”riktiga” ridhästar!
  Kram 🙂

 55. Rosie

  Bra skrivet! Älskar rasen. Med rätt förutsättningar klarar
  de att vara utmärkta ridhästar! Stolt över min egna uppfödning Acke!

 56. Beatrice

  Så bra skrivet!!! Och jag håller med dig fullt ut, du skulle ha sett ögonbrynen på dessa hästfolk när de fick reda på att jag plockat hem en travare. Från att gå från ett välutbildat fullblod vars pappa vart godkänd inom halvblods aveln till en outbildad travare… Skäms på dessa. Men klickar man så klickar man det går inte att rå för!!
  Jag har haft tur att rädda en häst från slakt samt klicka med hästen som jag aldrig gjort förut med någon. Meda de andra betalar 40.000+ för att sedan inte uppleva ”klicket”! (Absolut att man kan klicka med dyra hästar)!

  Ska tilläggas nu att de som höjde ögonbryns älskar Morik pga att han är super i alla lägen i hanteringen!!
  Och dem som höjde ögonbryns höjde dem även när jag sa att jag skulle ta hem fullblodet för man kan ju inte utbilda ett fullblod heller!
  Mobbingen är inte lika stor med galopphästar som med ridtravare. Men vet att folk ser ner på galoppörer också!
  Tråkigt tycker jag!! 🙁

  Men super inlägg!!!! 😀

 57. Karima

  Hej! Är själv ägare till ett varmblod, f. d travare. I min närhet är det ingen som skulle kritisera oss för att han är travare eller att jag valt att älska en fd travare. Nån skulle bara våga! Vet att folk i allmänhet tycker jaha, e han travare och rynkar på näsan. När jag visar foton på vad vi åstadkommit med honom så blir reaktionerna annorlunda. Jag håller på med akademisk ridkonst och min fd travare håller på att bygga upp sina muskler och förståelse för lugn och sansad på ett mirakulöst sätt. Håller med er båda och det är hemskt många människor som inte har tillräckligt med kunskap dom skaffar varmblod. Man sätter sig på dom och tror att det bara är att rida. De som skaffar ett varmblod fd travare måste veta att det är en stor utmaning och mycket arbete och tålamod som krävs för att det ska bli en bra ridhäst. De flesta glömmer att i vårt hanterande av hästar måste vi först ha ett gemensamt språk, kunna kommunicera, hästen måste kunna lita på dig och du måste tro på fin häst och visa den att den är bäst! Vill komma fram till att det är inte bara sätta sig och åka en ridtravare, man måste verkligen kunna häst för att lyckas med ridtravare! Jag personligen tycker det är en helt fantastisk häst denna ridtravaren! Tack för inlägget! Mycket bra skrivet!

 58. Sandra

  Vilket bra inlägg! Måste först nämna att din Hero är grymt fin, du har gjort ett jättebra jobb med honom!
  Jag har själv en ridtravare och har haft ett antal ridtravare innan. Jag har varit med om fördomar om ridtravare men jag har som tur är aldrig blivit mobbad av den anledningen att jag har en ridtravare.
  Att rida en ridtravare är faktiskt svårare än många tror. Nej, de är inte avlade till att hoppa 1.40 eller att tävla dressyr på SM-nivå. Men bara för det betyder det inte att de ska få träna och tävla som andra hästar. Jag skulle vilja se hur många som äger en renavlad hopphäst som skulle klara av att göra den till en travhäst. Tror inte allt för många skulle klara det, för hopphästar är inte avlade till att fungera på travbanan.
  Oj, blev en smått flummig kommentar, haha! Men vad jag vill säga är att alla hästar kan lyckas med rätt förutsättningar, och vad jag kan se så har din Hero mer än alla rätta förutsättningar med tanke på hur fin och välmående han är! 🙂

  Sv: Jag bör i Jönköping (Småland). 🙂
  Jag föredrar faktiskt snö före regn, men det kunde ha kommit i lite mindre doser och utan all blåst! 🙁

 59. Nellie

  Så otroligt bra skrivet!

  Jag har aldrig haft en travare, däremot är jag ägare till en nordsvensk bruksvalack sedan tre år tillbaka. Innan jag köpte honom hade jag dessutom skött hästen i två år. Nu är travardebatten väldigt omtalad och jag lider med alla som får dras med skiten som sägs och som absolut inte stämmer. Men även om jag inte har travare så har jag hört mycket också. Ibland känns det som att ”det ende rätta” är att ha ett halvblod. Sedan spelar det ingen roll hur hästen ser ut eller om min nordsvensk är 100 gånger finare än det halvblodet, bara det är rätt ras. Så himla tråkigt.

  Som tur är så är även jag ganska tuff av mig och vet att jag har min häst av anledningen att jag trivs med honom men det är inte roligt att höra mellan raderna att min häst endast duger till att ridas ut i skogen med, kommentarer som ”vad ska man ha en sådan till, vill hon inte ha en tävlingshäst?” (Detta från personer jag och min häst vunnit över på tävling varje gång..) eller få frågan ”Jaha, med vilken häst?” när man berättar att man ska vara med på en dressyrkurs.

  Men trots dessa kommentarer så skulle jag inte byta min häst mot någon av deras fina ”tävlingshästar”. Och jag antar att du känner samma med din. 🙂

 60. Camilla

  Händer nått konstigt med kommentarsfältet när jag skriver, så inlägget blir kortare än tänkt..
  Jag har inget emot folk med travare, däremot har jag träffat på tok för många som äger travare för att det är billigt att köpa dom, trots att dom egentligen varken har kunskap eller pengar till att ha en häst. Nu har jag sett väldigt trevliga ridtravare också, din Hero bla. Men jag har ju tyvärr sett betydligt fler som inte är så välskötta och trevligt ridna… För egen del hade jag aldrig kunnat ha en travare som rdhäst, jag reder helt enkelt inte ut det. Har inga problem med att köra dom, men känner mig så osäker på ryggen. Jag hyser djup beundran för er som har lyckats riktigt bra med era travare, ni har verkligen gjort ett fantastiskt jobb. Men blir samtidigt väldigt ledsen när jag tänker tillbaka på de gånger jag träffat på dåligt ridna ridtravare på lokala hopptävlingar där hästen inte kunnat galoppera, inte kan mäta avsprånget till hindren utan egentligen hoppar i ren panik, dessutom med pessoabett i munnen och en ryttare på ryggen som inte har nån koll… Och vad händer om man säger till ryttaren att hästen kanske inte är färdig för tävling? Jo man får till svar att man tycker illa om travare så det är därför man säger så…

  1. Stockholmsjenna

   Jag förstår precis din tanke, då jag själv är emot att man tävlar i dressyr & hoppning på travare som inte är redo för det. Kan hästen inte galoppera ordentligt så har den (enligt mig) inget att göra på tävlingsplatsen.
   Förstår även dilemmat om man säger till en ryttare med travare att den kanske inte är redo och ryttaren då tror att man inte gillar travare. Finns säkerligen sådana ryttare, men jag själv skulle absolut inte se det som att man tycker illa om travare. Men vi människor tänker såklart olika 🙂
   Man får nog i sådana lägen förklara för ryttaren att det inte var så man menade, utan att man tycker att hästen utbildningsmässigt inte är redo. Men att man ska kämpa på och träna vidare innan man sätter en press på hästen på tävling. Det blir ju både roligare för ryttaren & för hästen då. 🙂

   Ska även kolla upp det där med kommentarsfältet.

stats