Stockholmsjenna

Longering av häst

Det finns många frågor ang. longering och vad det egentligen är bra för. Longering är en mycket viktigt del i utbildningen, inte minst för unghästar och inridning. Själva avsikten för longering är att hästen ska utveckla muskulaturen.

 

Utrustning vid longering

Linförarens utrustning:

  • Hjälm
  • Handskar
  • rejäla skor
  • Långpisk med snärt som når fram till hästen

Hästens utrustning:

  • Benskydd
  • Träns/kapson
  • Gärna bettskivor
  • Longeringsgjord eller sadel
  • Lina av rejält material, 8-10 meter.

 

 

Framskrittning

Börja med att leda fram hästen i skritt, så att den får chans att komma igång i kroppen. Framskrittningen ska vara lika lång som vid ridning.
 

Kontroll av signalsystemet:

Efter framskrittningen är det lämpligt att kontrollera att hästen lyssnar på din röst och dina signaler. Fungerar inte ledarskapet när du leder hästen så kommer det aldrig fungera när ni har en lång lina mellan er. Gå bredvid hästen, i höjd med bogen, och träna att starta och stanna ett par gånger. Försök få det att räcka med endast röst och kroppspråk så du slipper ta i linan för att få stopp.

 

Uppvärmning – utan inspänning

Hästen ska först och främst stå still när du håller på med den, sedan ska hästen skrittas först och därefter värmas igång i långsamt tempo. Det här gäller oavsett ålder och hur välbyggd hästen är.

När hästen ska ut på linan, är det av säkerhetsskäl bäst att låta den skritta ut, inte trava. Volten ska vara lika stor och rund, glöm inte bort att byta varv regelbundet.

Studera gärna takten och hästens naturliga bärighet i skritt och trav. Det ger goda kunskaper att kunna se hästen från marken inför när du själv rider sen.

 

Arbetspasset tar vid

Efter uppvärmningen i skritt och trav är det dags att spänna in hästen. Hästen spänns in för att hjälpa till med form och balans.

Tänk på att inte spänna in hästen för snabbt eller för hårt, ett steg i taget. Du kan börja spänna in löst och sedan spänna några hål till när hästen accepterar det.

En inspänd häst ska kunna gå fram till ett stöd, inte vara indragen framifrån. Om hästen blir hängande i inspänningstyglen så aktiveras inte bakbenen. Precis som när man rider, om bakbenen inte aktiveras så blir det bara spring.

 

Övningar

Övning 1 – vänj vid pisken

Det är viktigt att använda pisken utan att hästen blir spänd eller rädd. Pisken ska aldrig användas som bestaffning utan ersätter, tillsammans med rösten, din skänkel vid longering.

Om hästen spänner sig kan man först stillastående, sedan i rörelse ”smeka” den över hela kroppen med pisken så att hästen lär sig att det inte är något farligt.

 

Övning 2– Lilla Volten

Detta är en bra övning för unghästar och hästar som inte brukar longeras.

Lilla Volten menas att hästen, försiktigt i skritt, flyttas som i en stor framdelsvändning med halsen något böjd inåt.

Övningen ger dig bättre kontroll då de inte kan fly undan så lätt, samtidigt som de blir trygga av att röra sig runt den lilla volten. Övningen är även lösgörande då hästen får stretcha yttersidan, gå undan med bogen och korsa bakbenen.

Andra övningar som är bra är: övergångar och tempoväxlingar, öka och minska volten, skänkelvikning och longering över cavaletti.

 

Men många kanske ställer sig frågan: varför longerar man hästen ?

Det finns det många olika anledningar till. Jag kommer dra upp 6 st.

1. Longering är en viktig del utav unghästens utbildning. Genom att longeras lär den sig samverkan och kommunikation med oss människor, vilket är otroligt viktigt inför inridningen. Om du longerar en ”grön” häst, ha gärna med dig en som kan sköta piskan åt dig så du kan koncentrera dig på hästen. Se även till att hästen kan kommandon som ”ptroo” och smackningar redan när du leder den.

2. Om hästen inte är van vid en speciell utrustning som sadel är det bra att longera hästen först så den vänjer sig innan du själv hoppar upp i sadeln. Ta alltid ett steg i taget.

3. Bygga upp styrka. När man longerar, rätt, så bygger man upp hästen muskulärt. Det kan även stärka senor och leder om longeringen utförs korrekt.

4. Om hästen har varit skadad är det bra att longera hästen för att bygga upp muskler igen. Det gäller inte minst vid ryggbesvär. Om hästen har gått en längre tid med spänd överlinje kan longeringen få den att våga sträcka ut ryggmusklerna och då slappna av.

5. Longering kan användas som varierande motion i vardagslivet, och även för att hjälpa hästen att hitta sin takt och rytm. Det är en skonsamträningsform för att korrigera hästar som är felridna eller felmusklade. Longering kan även vara ett bra kompliment till hästar som rids utav orutinerade ryttare.

6. Om din häst är väldigt pigg eller spänd innan du ska rida så brukar det i de flesta fall hjälpa om man longerar hästen innan. Men det handlar inte om att hästen får springa och bocka som den vill. Försök istället att förebygga bocksprång och att sätta hästen i ett vettigt och kontrollerande arbete. Longering får aldrig betyda bus för hästen! Det får absolut visa livsglädje, men inte så att det kan bli farligt.

 

Olika inspänningar

Helelatsisk halsförlängare (kallad gummisnodd) är det bästa ifall du t.ex har en unghäst. Därefter kan du gå vidare till en inspänningstygel med resår, som är lättare och ger efter mer, vilket är bra för känsliga hästar. Sen kan man gå vidare till att använda inspänningstyglar med gummiringar. Det är den vanligaste inspänningen. På en välutbildad häst kan man använda en gramantygel, men det gäller för dig som linförare att du vet vad du sysslar med då.

 

Att tänka på!

Linförarens position är avgörande för att kommunikationen ska fungera. Du bör stå i 90 graders vinkel mot hästen, ungefär i höjd med bettet.

Tänk på att inte longera för länge, skritt före och efter ska vara precis som på en vanligt ridpass. Och sammanlagt är det bra att longera i 30-40 min, OM det görs korrekt. Det gäller att se hur mycket hästen orkar. Håll koll på andning och skritta den mycket. Tänk på att byta varv ofta, lika många varv till höger, som till vänster.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Cissi

    Tack för att du skrev om Longering av Häst.
    Nu fick jag lära mig lite mera och det uppskattas jag
    jätte mycket:-)
    Du får ha en underbar vår dag!
    Mvh Cissi

stats