Stockholmsjenna

Ibland är ridsporten vidrig

Just nu är jag lite less på ridsporten och hästvärlden. Jag är så trött på alla jävla attityder som finns, att alla alltid ska hacka på varandra och deras hästar. Vad fan är det för fel på folk?! 

 

När man börjar med ridsporten som liten så tror jag att de flesta gör det för att det är kul. Men hur kul är det när man väl utvecklats i vår sport och då istället blir inslussad i denna hierarki med alla fördomar och attityder som finns? Det är inte konstigt att många utav sportens utövare slutar i tonåren, och jag tror inte att det bara är p.g.a.. att umgänget utanför stallet är så mycket mer intressant. Utan jag tror att det till stor del är för att umgänget utanför stallet är mycket trevligare.

 

Vissa hävdar att folk i tonåren ofta slutar med hästar pga. kompisgäng, pojkvänner/flickvänner, fester osv. som är mycket mer intressant. 

 

Jag personligen tror inte att det är så, utan det är en väldigt enkel balansgång att  syssla med hästar och ha en ”normal” fritid med vännerna också. Man ska inte behöva välja mellan hästar & umgänge. Jag själv klarade av högstadiet och gymnasiet med både egen häst, studier, pojkvän, vänner, fester, nöjen och jobb. Det var inga problem att lyckas med det.

 

Men när man börjar tänka efter ang. all attityd, och den mobbing som faktiskt försiggår i stallarna och på ridskolorna så är det inte konstigt att folk ledsnar, då är det ju självklart att livet utanför stallmiljön är trevligare. Precis som en som blir mobbad i skolan, tycker att miljön utanför skolan är mycket trevligare.

 

Tyvärr blir det ju inte bättre ju äldre upp i åldern man kommer. Utan dessa attityder sitter kvar. Jag tror även att dessa attityder är ett problem som man bör lösa. Vi måste våga säga ifrån när folk behandlar andra illa, när de säger elaka saker eller bara ”retas” lite. För alla tar inte allt som lite ”ret”/”skämt”.

 

Ett annat problem är ju att vi i ridsporten har flera grenar, där saker och ting faktiskt fungerar på olika sätt. Och där man har olika syn om saker.

Jag såg tidigare i veckan en del kommentarer på ett blogginlägg där bloggaren skrev om användning av sporrar i dressyrsporten, och hur hon som dressyrryttare och sporranvändare tyckte och tänkte om det. I kommentarsfältet kallades hon blandannat för djurplågare och många som sysslade med NH skrev om sina teorier/värderingar som är typiskt NH-tänk. Och det är jättebra och kul att vi har grenar i hästsporten där nästan alla kan hitta sin gren, den gren som passar ens egna värderingar.

 

Men det är inte OK att kalla någon annan djurplågare eller liknande för att den personen sysslar med en annan gren som har ett annat tänk. Hur jäkla svårt ska det vara att respektera varandra och är det så svårt att förstå att vi alla tänker/har olika värderingar? Speciellt i de fall där vi sysslar med olika grenar.

 

Nä, nu börjar jag ledsna på ridsporten och all negativ energi folk för med sig. Det är så fel och ger en otrevlig bild av vår underbara sport som utanför all denna negativitet är en trevlig och rolig sport.

Ni som tänker något negativt, tänk det för er själva och sluta trycka ner andra, det kommer ge en så mycket mer trevlig atmosfär i stallarna och på ridskolorna. Låt alla ha sina egna mål och låt folk våga misslyckas. Alla blir inte världsmästare på en dag. Hjälp istället varandra, peppa varandra och om du har det så svårt för en viss gren/ryttare som inte sysslar med din gren/ditt tänk så gå därifrån och lägg energi på annat än att vara elak.

 

1

Glöm inte bort att le! Det ska vara kul att vara i stallet! 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nathalie

  Hej, ja det är super tråkigt denna attityd man kunde även se den i elitryttarna,
  Jag flyttade till gård där bara jag är och min familj, mycket bättre kan jag säga, fin blogg,
  Tråkigt bara att vissa ska lägga sig i vad du skriver , det är din blogg självklart måste du skriva negativt också livet är ingen dans på rosor där solen skiner jämt!

 2. Sissi

  Jag ser inte problemet? Eller rättare sagt, tar inte in problemet.
  Så länge jag gör det som känns rätt för mig och det inte skadar
  någon så bryr mig inte ett smack om någon har en åsikt.
  Men, ett tips.(konstruktivt) Var inte så bitter i bloggen, det är
  inte intressant eller roligt att läsa.

  Ha en bra måndagkväll!

 3. Escapingreality

  Jättebra skrivet! Jag vet inte vad det är för fel på just hästmänniskor, många av dem har så starka åsikter och inte hyffs nog att hålla det för sig själv. Hade också en ridtravare tidigare, det är hemskt så mycket skit man får ta bara av en sådan sak! Du har rätt, många slutar med ridsport pga människorna i sporten, inget annat.

stats