Stockholmsjenna

Hjärtebarn

Idag var vi på Astrid Lindgrens Barnsjukhus för en ultraljudsundersökning av Williams hjärta. Min pappa var snäll och skjutsade ut oss dit samt va med oss där eftersom det var så tidigt vi hade tid. Anledningen till varför vi fick en kallelse dit var för att både jag och barnläkaren ville att vi skulle göra extra kontroller av Williams hjärta redan nu på grund av hans pappa Sebastians dödsorsak. Sebastian dog av ett förstorat hjärta och fel på hjärtklaffarna.

 

Precis innan undersökningen blev William trött, men han skötte sig ändå helt exemplariskt. Skrattade, log och tyckte det var helt okej medan han låg på undersökningsbädden. Dom började med att lyssna på hans hjärta och tog EKG vilket såg jättefint ut. Sedan började själva ultraljudsundersökningen. Läkaren undersökte William noggrant i ca. 30 minuter och jag va verkligen så stolt över W som låg helt stilla, höll mig i handen och till och med skrattade lite under undersökningen. Jag var så stolt över honom, men samtidigt nervös. För läkaren va helt tyst under hela undersökningen. Jag kollade då och då på skärmen och såg sista 10 minuterna hur han undersökte ett ”parti” väldigt länge. Tittade om flera gånger, mätte osv.

 

När undersökningen var slut så fick William först beröm för att va en exemplarisk patient. Sedan frågade läkaren om William är ett friskt barn. Mitt svar var att ja, vi har inte märkt av någon konstigt med honom förutom att han ibland haft en vanlig förkylning och så. Läkaren va tyst en kort stund, sedan frågade jag: hur såg hjärtat ut?

 

Läkaren började med att säga att hjärtat såg fint ut, men William har en liten avvikelse. Han har ett medfött hjärtfel som heter öppen ductus. Det är en intakt kärlförbindelse. När fostret ligger i mammans mage leds blodet förbi lungorna av ett blodkärl som heter ductus. Blodkärlet ska stänga sig efter födseln så att blodet kan ta rätt väg från hjärtat till lungorna och tillbaka. När ductus inte sluter sig kan det leda till komplikationer. Trycket i stora kroppspulsådern är mycket högre än det i lungkretsloppet, då flödar blod från aorta in i lungkretsloppet som utsätts för en extra volym- och tryckbelastning. Detta gör att hjärtat får jobba hårdare och om hjärtat får jobba hårdare en längre tid i livet så leder det ofta till att man bland annat får ett förstorat hjärta. Precis det som Williams pappa dog av.

 

Däremot ska vi vara lugna i Williams fall. Hans prognos är god då hans hål var väldigt litet och läkaren hoppades på att Williams ductus kommer stänga sig själv, men han var lite tveksam eftersom William är mer än 3 månader gammal. Därför kommer William att få komma på en till kontroll när han är 7 månader och om ductus inte stängt sig då så kommer han få genomgå ett ingrepp där dom hjälper till att stänga det där hålet. Sedan sa läkaren att William kommer få genomgå fler hjärtkontroller under sitt liv, men med lite glesare kontroller, på grund av hans pappas dödsorsak. 

 

Även fast det såklart är tråkigt att min lilla älskling har ett medfött hjärtfel så är jag ändå lugn över situationen. Vi har upptäckt det tidigt, det är väldigt litet (man märkte ju inget avvikande på EKGn utan endast genom ultraljud), han kommer att få rätt vård och bli frisk. Så det känns jättebra. Min lilla superhjälte kommer klara det här galant ?❤️

Efter undersökningen blev W väldigt trött. Han sov i 2,5h och jag passade på att sova i 2h ?

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats