Stockholmsjenna

Har du koll på tiden?

Förra söndagen körde vi lite konditionsträning, fast i ridhuset. Eller man kanske kan kalla det pre-konditionsträning. Ibland blir jag alldeles för nyfiken och bara måste ta reda på saker… Jag hade några dagar innan fått för mig en idé om att jag ville veta hur lång tid ett varv i ridhuset tar i varje gångart. Så eftersom pojkvännen var snäll och följde med ut till stallet så fick han vara tidtagare. 🙂

Värmde först upp Hero innan vi satte igång. Tanken var som sagt att ta reda på hur lång tid ett varv tar i varje gångart. Min nyfikenhet tog dock över lite, så vi tog tid på: ett varv i skritt, ett varv i arbetstrav, ett varv i samlad trav, ett varv i arbetsgalopp, ett varv i samlad galopp, ett varv i ökad galopp.

 

1

 

Så, vad ska jag göra med dessa tider? – Tanken är att jag ska använda mig utav tiderna under träningarna i framtiden. De kommer vara till hjälp i ex. konditionsträning (när man behöver göra det i ridhuset). Om jag exempelvis vill galoppera i 10 minuter, så istället för att ta tid (då jag ofta inte vill hålla på med mobilen medan jag rider, och inte klarar av att rida med klocka) så vet jag på ett ungefär hur många varv jag behöver galoppera för att komma upp i 10 min.

Extra smidigt vart det när man tog tid på skritten med. Då vet jag hur många varv jag behöver skritta för att skritta fram i ett visst antal minuter 🙂

För skritten får man aldrig glömma bort! Speciellt inte efter konditionsträning. Man måste alltid varva ner hästen ordentligt.

Tänk dig att din häst är en maratonlöpare. Man skulle aldrig låta en löpare springa 4,2 mil och sedan tvärstanna. Maratonlöparna gör sig av med slaggprodukter i musklerna genom att varva ner och på så sätt blir de inte heller stelare dagen efteråt (och minskar risken för skador). Hästar fungerar på exakt samma sätt.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Vad intressant! Har aldrig tänkt att man kan göra så, men det där tror jag nog att jag kommer använda mig av i framtiden nångång. ?

stats