Stockholmsjenna

Amma eller ge ersättning

Fick en fråga här på bloggen som jag kände att jag ville svara på med ett inlägg. För jag får liknande frågor väldigt ofta.

Frågan var såhär: ”Ammar du, eller ger du ersättning? Anledningen till att jag frågar är att jag delammar min fyraveckors, har gjort sedan starten av olika anledningar och har så dåligt samvete att amningen inte fungerar som jag hade önskat… Så nu försöker jag hitta stöd från alla olika håll. ”

 

Mitt svar är: Jag ammar inte, utan ger enbart ersättning. Och du som skrev frågan behöver absolut inte ha dåligt samvete för att amningen inte fungerar. Det är så många där ute som mår dåligt över att amningen inte fungerar och det tycker jag är synd. Självklart vill man att det ska funka, men funkar det inte så gör det inte det. Inget att stressa upp sig över. Barnet kommer inte må dåligt av att få ersättning.

Jag har inte haft nått dåligt samvete över att jag började med ersättning. Jag försökte verkligen amma, men då det inte fungerade bra trots olika försök och hjälp av sköterskor så kände jag att för Williams skull är det bättre att jag börjar ge ersättning. När jag ammade så skrek W helt hysteriskt då han inte fick ett bra grepp och inte sög tillräckligt bra, vilket ledde till att han inte fick i sig tillräckligt med mjölk. Det blev tillslut en ond cirkel. Att börja ge ersättning gjorde att jag fick en mätt, lugn och glad bebis, vilket även ledde till en glad och stressfri mamma.

 

Jag har hört talas om BVC-sköterskor som blir typ arga över att man vill börja med ersättning. Men så var det verkligen inte för mig. Det var nästan så att BVC-sköterskan bad mig börja med ersättning på grund av situationen.

Sen har jag fått nån känsla av att det utanför storstäderna är mer ”tabu” om man inte ammar. Men jag kan ha fel. Här är det knappt att någon reagerar. Inte ens dom äldre tanterna på stan. Jag har inte fått en enda negativ kommentar angående att jag ger ersättning. Och i gruppen på BVC var vi nog 50/50 som ammade och gav ersättning.

 

Så till er där ute med dåligt samvete för att amningen inte fungerar: Det gör inget att det inte fungerar. Självklart vill man amma och det är klart att man försöker. Men ibland går det inte av olika anledningar. Världen kommer inte gå under och din bebis kommer må bra ändå. Gör det som är bäst för dig, för er. Så du får va en glad mamma med en lika glad bebis. Och kom ihåg att det är ditt beslut, DU vet oftast bäst vad som funkar för DIG och DIN bebis. Du kommer va en lika bra mamma oavsett om du ammar eller ej. 

 

fullsizeoutput_d3e

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Angelica

  Så viktigt att ta upp detta. Nu är min son 4 år men när han var bebis gick jag över helt till ersättning efter 10 dagar. Han fick inget vra grepp och jag hade så sjukt ont. Jag mådde aldrig dåligt över beslutet, allt blev bättre, min BVC sköterska var också toppen. Dock fick jag kommentarer från andra som gjorde mig så ledsen/arg. Förstår verkligen inte vad andra tror de har med sitt eget val hur man matar sitt barn att göra.

 2. Sofia

  Önskar jag hade släppt amningen tidigare.. ammar fortfarande min dotter på 8 mån, mot min vilja.. har hatat amning sen första stund men dottern fick så otroligt ont i magen av ersättning. . Vi provade flera stycken utan bra resultat.. så jag fortsatte amma och fortsatte må så otroligt dåligt, gör det fortfarande.. men sen dottern va 3 mån så totalvägrar hon flaskan.. så vi sitter fast.. längtar tills den dagen då jag äntligen får sluta amma!

 3. Pernilla

  Det var som om jag hade skrivit det själv. Jag har två döttrar den äldre är 3år 3mån och den yngre är 8 veckor. Med äldre flickan kämpade jag verkligen med att få amnigen att fungera. I tre månaders tid försökte jag alltid amma, och sen gav jag tilläggsmjölk. Och oj vilken stress o elände när det inte fungerade. Vet inte hur mycket ja grät över ammande o stressande med det. Och oj va skönt när jag äntligen gav upp och började ge enbart ersättning. Nu när andra barnet skulle komma var jag ganska förberedd på att ammande inte nödvänditvis skulle lycikas, men jag visste ju att det inte gör nåt fastän jag ger bara ersättning. Det visade sig ganska snabbt att det inte skulle lyckas och jag sa till min man: jag är en bättre mamma åt flickorna om jag inte ammar, då kan jag vara glad och flickorna är lyckligare. Han var helt av samma åsikt och vi kör med ersättning. Och ärligt sagt så njuter jag mycket mera av bebi-tiden den här gången ❤

  I Finland tycker jag nog att ammande är VÄLDIGT viktigt för många. Vet inte ens hur många gånger jag har fått frågan: har du tillräckligt med mjölk? (Vilket jag inte tycker angår nån annan) och alla ser lika förvånade ut när jag svarar att mjölken i butiken räcker bra till ?

 4. Pernilla

  Det var som om jag hade skrivit det själv. Jag har två döttrar den äldre är 3år 3mån och den yngre är 8 veckor. Med äldre flickan kämpade jag verkligen med att få amnigen att fungera. I tre månaders tid försökte jag alltid amma, och sen gav jag tilläggsmjölk. Och oj vilken stress o elände när det inte fungerade. Vet inte hur mycket ja grät över ammande o stressande med det. Och oj va skönt när jag äntligen gav upp och började ge enbart ersättning. Nu när andra barnet skulle komma var jag ganska förberedd på att ammande inte nödvänditvis skulle lyckas, men jag visste ju att det inte gör nåt fastän jag ger bara ersättning. Det visade sig ganska snabbt att det inte skulle lyckas och jag sa till min man: jag är en bättre mamma åt flickorna om jag inte ammar, då kan jag vara glad och flickorna är lyckligare. Han var helt av samma åsikt och vi kör med ersättning. Och ärligt sagt så njuter jag mycket mera av bebi-tiden den här gången ❤

  I Finland tycker jag nog att ammande är VÄLDIGT viktigt för många. Vet inte ens hur många gånger jag har fått frågan: har du tillräckligt med mjölk? (Vilket jag inte tycker angår nån annan) och alla ser lika förvånade ut när jag svarar att mjölken i butiken räcker bra till ?

stats