Stockholmsjenna

Inför betesutsläppet

Nu är maj månad här vilket betyder att många hästar släpps på bete eller ska förberedas för utsläpp.

Här kommer jag gå igenom viktiga frågor och andra saker som är bra att veta inför sommarbetet.

 

16.jpg

 Innan betesutsläppet

Kontrollera staket och mark. Städa upp skräp som kan ha hamnat där och se till så att staketet sitter fast ordentligt och att det går att ha el runt hela hagen. Se till så att inget nuddar stängslet, så som grenar eller växter.

Giftiga växter

Innan du släpper ut hästen i hagen så är det bra att samla ihop ett gäng och gå igenom hela hagen för att rensa bort giftiga växter och skräp. Hittar man giftiga växter så ska man omedelbart gräva och bränna upp dem. Kom ihåg att använda handskar.

En del mycket giftiga växter smakar väldigt gott för hästar när växterna har torkat ut och är döda, så lämna inte kvar några rester alls i hagen.

Om din häst blivit förgiftad så är vanliga symtom: nedsatt allmäntillstånd, diarré och balansstörningar. Vid misstanke om förgiftning bör veterinär alltid tillkallas snabbt och övriga hästar tas bort från den aktuella hagen.

Vatten

En häst dom går på bete måste ha ständigt tillgång till friskt vatten. Hästens konsumtion kan variera från så lite som fem liter om dagen till så mycket som 45 liter eller mer, beroende på hästens storlek, gräsets kvalitet och väderlek. På sommaren dricker många hästar dock mindre än på vintern eftersom gräset då är saftigare, men om hästen står på bete till sen höst så blir dem törstigare. Detta gäller dock inte alla hästar.

Drickshon bör placeras antingen längst mer stängsel eller långt ifrån det så hästen inte riskerar att bli instängd mellan stängsel och diskhon. Vattenbehållarna bör placeras så långt ifrån träd och buskar som det bara går så det inte faller ner löv och skräp i vattnet.

Att ha en bäck eller liknande som vattentillgång i hagen är aldrig säkert då vattnet kan vara förorenat även om det ser rent ut.

Skydd

Vid dåligt väder tycker hästarna om att utnyttja naturliga skydd, som t.ex klippor och kullar. De brukar också gärna ta skydd under träd för att få lite skugga i sommarvärmen. Tyvärr saknar många hagar dessa naturliga skydd, då är det bra att bygga en ligghall, vilket är det bästa skyddet mot flugor och andra insekter, och även ett suveränt vindskydd.

Vänj hästen för bete

När man släpper ut hästen på bete innebär det alltid en omställning för mag-tarmkanalen. Hästens grovtarm är väldigt känslig för snabba foderbyten, gör därför allt successivt. Annars är risken för diarré, kolik och fång stor.

Ett bra sätt att vänja hästen är att låta den gå några timmar i en hage med lite gräs under början utav våren. Om den möjligheten inte finns så kan man alltid gå med hästen och låta den beta lite varje dag, börja med endast några minuter, och sedan kan du öka tiden ju mer hästen har fått äta gräs. Man kan också plocka lite gräs och ge det när hästen vanligvis utfodras. Var dock försiktigt med hur mycket du ger!

Träckprov/avmaskning

Innan hästen ska ut på bete så är det viktigt att göra ett träckprov för att kontrollera parasitstatus. ”Kolla Masken” är enkelt att använda och finns på Apoteket. Man får oftast svar väldigt snabbt också! Alla hästar som går i samma hage bör ha gjort träckprov och ev. avmaskas innan betesutsläppet.

Tips under betestiden

  • Kontrollera din häst då och då efter t.ex sår, fästingar osv.
  • Insekter kan vara en plåga för hästen, använd en bra flugspray eller flugtäcke.
  • Se efter så hästen inte drabbas av soleksem, hjälp den isåfall!
  • Om betet börjar ”magra” eller ta slut så stödfodra gärna hästen med kraftfoder om det behövs.
  • Kontrollera staket, efter gifta växter och skräp regelbundet.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Karin

    Sv; Pipson/ Lisa tackar för komplimangen. Hon är blandras, vi vet inte riktigt vad hon är. Hon kommer från Spanien och bodde faktiskt på gatorna när hon var valp, innan vi fick henne från en förening som räddar hemlösa hundar.

  2. fridan

    jag hade morgonfodringen idag så därför jag red så tidigt :)bra inlägg om bete!! 🙂 kommer du släppa hero eller hur var det nu?

  3. Anonym

    jag måste bara få säga att du är en utav de vettigaste människor jag har "stött" på.Jag har läst din blogg nu i 2 år o jag struntar i om du inte alltid hinenr blogga lr om du inte bara skrive om hästar. Det bevisar bara att du inte är en sådan tråkig lantis som inte kommer ha left ett roligt liv.Du är ung!Du ska ha kul, leva livet, resa, upptäcka världen.stå på dig och ha kul!dina bästa år börjar nu.

stats