Stockholmsjenna

Kombinera studier, jobb och egen häst

Jag har fått en fråga här på bloggen om hur jag kombinerar studier, jobb och häst. Tänkte att jag skulle dela med mig av mina erfarenheter. Som många säkert vet tar universitetsstudier (och självklart även studier under gymnasiet) mycket tid. Att kombinera detta med en egen häst och jobb vid sidan av kan tyckas och kännas som en omöjlighet Men faktiskt så är det inte så himla svårt. Allt handlar om att prioritera, orka jobba hårt för det man vill och samtidigt ha kul på vägen.

 

Nu talar jag utifrån mitt liv och mina erfarenheter. Självklart kan det kännas annorlunda för andra. Men för er som inte har en exakt bakgrundskoll på mig så kan jag börja med att beskriva hur det ser ut för mig.

 

1

Om vi börjar med studierna: Jag studerar på Stockholms universitet. Jag läser ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskola, men efter mina 5år på universitetet kommer jag ha behörighet att undervisa på högstadiet, gymnasiet och på eftergymnasiala utbildningar som komvux/högskola. Jag kommer att bli ämneslärare i både svenska och engelska, och tack vare mina tidigare utbildningar på Strömsholm kommer jag att ha behörighet att undervisa i bl.a hästkunskap och andra hästinriktade ämnen. Studierna är på 100%, dvs. på heltid. Detta motsvarar ca. 40h skolarbete i veckan.

 

2

Jobbet då? Tidigare jobbade jag som säljare i en guldbutik som sålde både smycken, förlovnings-& vigselringar mm. Jag slutade dock där i januari för nya utmaningar och fler timmar. Nu jobbar jag istället i en skobutik inom det övre pris- och kvalitetssegmentet inom skor och accessoarer. Butiken ligger väldigt centralt inne i Stockholm city. Där jobbar varannan helg och ca. 1 vardag i veckan. Vid behov blir det att jag jobbar fler timmar.

 

Och sen har vi såklart hästen: självklart tar det mycket tid att ha häst. Det jag insett mest utav allt är att man ska ha hästen uppstallad nära där man bor/jobbar eller studerar. Så när jag flyttade in till stan så bestämde jag mig för att försöka samla allt på ”ett och samma ställe”. Nu hade jag världens tur att hitta den bästa stallplatsen som finns. Och nu står Hero i ett stall endast 5 min med cykel hemifrån mig. Han fick helt enkelt flytta in till stan (Djurgården). Självklart kostar det lite extra att ha hästen inne i stan, och jämför man priser i Stockholm jämfört med andra ställen i Sverige så brukar många tappa hakan. Det vi betalar i kallhyra motsvarar vad många andra utanför Stockholm betalar för helinackordering med fullservice.

3

 

Så hur får jag allt att gå runt då? Tiden är det som oftast är ett problem. Dygnet har tyvärr bara 24 h. Och som jag nämnde tidigare insåg jag att man behövde samla allt på ett och samma ställe. Vad jag menar med det är att man ska tänka på att minska resvägen mellan jobb, studier och stall. Resvägen drar oftast ner både motivationen och är riktig tidstjuv! Om jag utgår från mitt hem som är ute på Djurgården så har jag ca. 5 min (10-15min promenad) till stallet, 10 min med cykel till universitetet och 9 min med buss till jobbet. Och jag kan till och med cykla till jobbet om jag vill. Ett tips till dig som bor i Stockholm är att samla allt på samma ”linje”. Exempelvis om du bor på röda linjen, se till att både jobb, plugg och stall finns på röda linjen då. Och om du bor ute på ”landet”, se till att minska restiden.

Ekonomiskt kan det vara ett problem om man är student. Men jag tycker inte att det är så farligt så länge man jobbar. Vet alldeles för många studenter som är för lata och tycker att skolan är jobbig, och därför enbart lever på CSN.

 

För mig går det bra ekonomiskt trots att jag har en ”extra hyra” att betala för hästen. Jag är verkligen inte studenten som lever på nudlar (har aldrig behövt göra det). Utan jag kan äta ute under veckorna, gå på nöjen, shoppa och sånt precis som en ”vanlig” arbetande person. Och jag betalar mina räkningar själv. Men självklart har jag mina underbara föräldrar som kan hjälpa till om det någon gång händer något oväntat. Och det är jag väldigt tacksam för! När det gäller ekonomin tycker jag att det är viktigt att man är beredd och har möjlighet med oförutsedda kostnader när man har häst. Men vet exempelvis aldrig när olyckan är framme.

 

För att sammanfatta det hela lite smått:

  • Det är inte omöjligt att ha en egen häst, studera på universitet, jobb och ha ett eget boende.
  • Man måste vara beredd på att jobba hårt och prioritera rätt.
  • Jobba vid sidan av dina studier.
  • Tid är det svåra problemet. Lös de vardagsbestyr som snor åt sig din tid.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats