Stockholmsjenna

Hur jag började galoppträna min ridtravare

När jag köpte Hero så hade jag först en prövotid på honom. Vilket betydde att jag fick lämna tillbaka honom inom ett visst datum om jag kände att han inte var rätt för mig.

Så när jag köpte honom så ville jag såklart testa det mesta med honom inom den tiden, för att veta att vi verkligen fungerar med varandra och det skulle bli så rätt som möjligt.

Efter prövotiden gått ut och jag bestämt mig för att behålla honom, så tog vi en liten paus. Vi tog 3 månader att bara lära känna varandra, jobba upp vår relation från marken. Jag köpte trots allt Hero som en väldigt dominant häst.

 

När jag sedan satte igång honom så såg jag till att han var väl igångsatt. Jag började inte galoppträna honom uppsuttet på flera månader. Ridmässigt så jobbade jag med att han skulle bli stark och stabil i både skritt och trav (uppsuttet), samtidigt så jobbade jag med Heros galopp från marken, genom att longera honom. Nummer ett att lära honom var kommandot ”gaalopp” som man använder sig av vid longering.

Använde mig även en del utav bommar just för att han skulle jobba igenom med kroppen, inte rusa på och få ”tänka till” lite.

 

När jag tyckte att han kändes tillräckligt stark och stabil i skritt & trav och han började jobba igenom ordentligt med galoppen när jag longerade honom så började jag så småningom galoppera uppsuttet på honom. Använde mig där utav samma kommando som jag använde mig av i longeringen ”Gaaalopp”, samt gjorde en överdriven galoppskänkel.

 

I början jobbade jag mest enbart på galoppfattningar, och när jag väl började galopperade längre sträckor så använde jag mig mycket utav galoppbommar och cavaletti-hinder. Underskatta aldrig bommarna!

Om du har bra balans och känner att du har kontroll på hästen är det även bra att stå upp i fältsits till en början om hästen galopperar kontrollerat så att hästen får fri rygg att arbeta med.

 

När man galopptränar ridtravare så får man tänka ”lite, men ofta”. Så galoppträna inte ihjäl er, utan ta lite i taget, men ofta. Många hamnar i en cirkel där man galopptränar 20 minuter ett pass, och resterande dagar galopperar man inte alls, och då blir det lite si och sådär. Jobba hellre max 5 minuter galoppträning i början, men varje dag. Och öka sedan successivt.

 

 

74 380615_10150756762071499_553016198_nDSC_0224

 

Det här var ett ”Sätt rubriken”-inlägg. Ta chansen du med att få läsa om det du vill. Klicka på ”Sätt en rubriken”!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kattis

    Hej du!

    Jag undra om du vill hjälpa mig att förstå de där med galopp. På ridskolan var jag gick för länge sen så hade de en f.d travare. Jättesnäll! De var några som sa just att den hästen hade svårt att galoppera. Att den liksom trava med bakbenen och galoppera med frambenen. Jag har även hört på en annan ridskola som sa att travare dom kan hoppa. Väldigt duktiga men att ta sig från ett hinder till ett annat ser allt annat än smidigt ut och att de är otroligt att ryttaren kan ens sitta kvar. Då menade hon specifikt en häst som fanns på en annan ridskola. Jag är så nyfiken på att se hur detta ser ut. Jag har suttit och kollat runt för att få se hur de ser ut. Men hittar som inget. Är de bara för att jag är så erfaren som jag inte ser det? Kan du guida mig till något klipp så jag kan få se vad tusan dom pratar om? Jag har själv pysslat om en travare nu i drygt 1 månad och går kanon. Om han kan galoppera har jag faktiskt ingen aning om. Men han har börjat galoppera någon gång på travbanan. Vad kallas den galoppen då? Är de som en riktig galopp? Eller har de typ en egen variant?

  2. Kina

    Vad härligt han sätter under sig på galoppbommen! Bommar är f.ö. såna enorma hjälpmedel som man önskade att fler tog hjälp av både inom unghästutbildning och ren dressyrträning. Det blir enklare för hästen och bättre träning dessutom! 🙂

stats