Kursen som jag går kallas för ”Hästkunskap – inriktning hästskötare”. Målet med kursen är att man ska kunna genomföra ett godkänt yrkesprov för hästskötare direkt efter kursens slut, och därav bli diplomerad hästskötare. Att vara diplomerad hästskötare är obligatoriskt för att kunna gå de högre utbildningarna, exempelvis om man ska söka vidare till ridlärarutbildningen till hösten (vilket är målet för de flesta som går denna kurs).
När man går Hippologen och de andra hästutbildningarna så är alltid Hästkunskap ett ämne som tas upp de första åren/första delen. Så det är precis som om man läser Hippologen, bara det att vi tar en kurs i taget och får sedan bygga på själva med de andra kurserna om vi väljer att läsa vidare. Om man dessutom vill, så räcker det med att gå ridledarkursen under 3v på Strömsholm efter denna kurs, för att sedan kunna direkt göra yrkesprovet för Svensk Ridlärare.
Vi läser ämnen som hästens anatomi, fysiologi, hälso- och sjukvård, förebyggande sjukvård, foderlära, säkerhetskunskap, stallmiljö, djurskydd och hantering. Teori blandas med praktik under kursens gång. Det är en distanskurs under 1 termin med totalt 6 st träffar á 2 dagar. Mellan varje träff har man hemuppgifter som antingen mejlas in, redovisas muntligt eller diskuteras i grupp.
För att vara behörig till kursen så måste man vara minst 19 år under det året kursen genomförs, samt att man kan skicka ett intyg att man är van att utfodra och hantera hästar.
Under träffarna börjar vi vid lunchtid på torsdagen, håller på med lektioner och i stallet till ca 20:00, och på fredagen börjar lektionerna 08:30 och vid 12:30 är vi klara och åker hemmåt. Man bor i både Thottska villan och i Lerladugården.
Kul med en häst/ridutbildning:)
den kursen har jag gått, den var bra, mycket repetition, men det var skönt innan yrkesprovet! 😉