Idag vart det en föreläsning med Lars Roepstorff, forskare, professor i hästens funktionella anatomi, veterinär och dessutom mannen som jobbade med underlaget på bland annat OS i London i år.
Föreläsningen handlade om biomekanik och underlagets betydelse för skador och prestation. Dvs. mycket om hur hästen är byggd, vad som egentligen sker när hästen ställer ner hoven, hur mycket belastning som sker, vad som sker med broddar på, glidmoment, stötdämpning, olika underlag och hur bra det är, hur man ska sköta om underlaget etc.
Det var en riktigt intressant lektion som jag känner att jag måste bearbeta genom att tänka ordentligt igenom allt som sades och läsa igenom mina anteckningar ett par gånger till. Jag tycker sånt här är så otroligt intressant! Precis mitt forum (minus matematiken och fysiken då 😉 ) .
Vad är dina tankar kring detta med underlag, hållbarhet-prestation osv? Något speciellt du lärt dig som du vill dela med dig utav?
Tänkte även kolla om det finns av intresse att jag delar med mig lite utav mina kunskaper från kursen här på bloggen?
Ja berätta gärna mer om detta jag är nyfiken på vad som lärs ut idag.
Jag tänker mest på att försöka variera underlaget, något som tyvärr har blivit lite svårt nu i vinter eftersom det är en massa snö överallt..
Berätta gärna! I ridhuset där jag rider är det ganska tungt underlag och jag börjar bli orolig för att det inte ska vara bra för min häst 🙁