Stockholmsjenna

Att galoppera på en travare

Jag fick många frågor ang. galoppen på travare efter min frågestund som jag hade. Det var många som kände igen sig i det jag beskrev och ville ha hjälp, tips och råd. Därför ska jag ta upp lite grejer som jag tycker är viktiga inför och under galoppträningen med travarna.
VIKTIGT är att ta det lugnt, stressa inte fram galoppen utan att träna upp en travares galopp kan ta lång tid och flera år!

Först och främst ska travaren vara musklad, ha kondition och vara stabil. Sen är det viktiga delar som ska stämma in så som lydnad, hästen är lyhörd, utbildningen och att hästen ska gå ordentligt i skritt och trav. Detta är väldigt viktigt för att travaen ska ha goda förutsättningar för att få en ren, fin, luftig 3-taktig galopp. Men självklart är det ju inget måste för att få travaren att galoppera. Det beror helt på vad ryttaren vill åstadkomma med galoppen. Vissa nöjer sig med att hästen bara galopperar, oavsett vilken takt eller hur snabbt/långsamt eller samlat/osamlat det är. Men ur mina tips och råd utgår jag ifrån att man vill ha en 3-taktig, ren, luftig galopp.

I början när jag tränade Hero så började jag med att skritten och traven skulle funka uppsuttet. När det funkade så longerade jag i galopp (detta behöver inte betyda att man ska longera på en volt utan använd gärna hela ridbanan om du kan). I början gick galoppen väldigt snabbt så då satte jag upp bommar/cavalleti (börja med bommar och höj upp till cavalleti sen) så hästen var tvungen att sakta ner farten lite och dessutom LYFTA på fötterna. Slår dem sig på det så brukar dem lära sig en läxa.

Därefter när allt känns bra och kontrollerat med galoppen från marken så går man vidare till uppstuuten galopp. Träna galoppfattningarna så dem sitter först, det är absolut viktigast! Och rid in i galoppen. Låt inte hästen springa i värsta travartraven/slängtrav in i galoppen. Hästen ska inte falla in. Utan fatta på kommando! I början verkade det omöjligt för mig och Hero men jag tog tillbaka honom varje gång han ökade traven. Tillslut lärde han sig att han måste fatta galopp utan att springa in. Ta hjälp utav hörnen och böjda spår. Lättast är hörnen efter kortsidan.

När hästen sedan tar galoppfattningarna ordentligt så börjar ni finslipa på själva galoppen. Går det fort? Lägg ut bommarna/cavalettin från longeringsövningen och måsten hästen sakta in och dessutom lyfta på fötterna. Sitt djupt ner i galoppen och gör en massa halvhalter hela tiden. Utnyttja hörnen, volter och böjda spår för att få hästen att sakta in lite.

Och när ni väl kommit igång med att träna galoppen. Träna den under varje pass! Det går inte att bara lägga galoppen på hyllan och tro att den sen ska sitta som förut.

För att hjälpa hästen att bygga på sig rätt och bra muskler och även för att ge den bra förutsättningar så klättra mycket med hästen, använd bommarna/cavaletti redan när du tränar skritten och traven. Och det som är viktigast utav allt är variera träningen. Träna inte bara galoppen ute på ridvolten eller ridhuset. Variera mellan uteritt, volt, ridhus och variera övningarna. Gör träningen rolig för hästen!

Och som jag sa tidigare, tänk på att det tar tid (!) att lära en travare att galoppera ordentligt. Jag tränar Hero’s galopp än idag (2 år och 7 månader senare) för att jag inte tycker att den är bra nog, och jag vet att den kan bli bättre! Så stressa inte fram galoppen. Lägg undan planerna på att komma ut och tävla osv. ett tag och koncentrera er på utbildningen istället. Sen när det har gått framåt så tävla lite då och då men glöm inte att träna galoppen hela tiden. Jag lovar att både du och hästen kommer vara tacksamma för det senare i livet.

Om du har fler frågor så är det bara att kommentera här eller skicka mail. Klicka på knappen på höger sida under min bild där det står kontakta mig.

KM4 105 104 102

Efter 1 år och 7 månaders slit så lyckades vi vinna KM i Dressyr som enda startande ridtravarekipage.
Att kämpa ger dig ofta något.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lina

    Äger själv en travare.. Det jag har läst är att deras bakben är längre än fram.. Just för att dem skjuter ifrån med bakbenen där motorn sitter.. Därför blir det ju lite svårare för dem att galoppera just för dem inte är avlade för det.. Oftast ser det ju ut som dem travar med bakbenen och hoppar med frambenen..Och vad gör det?? Antar en galopphäst kan trava och en travare kan galoppera..

  2. Karolina

    Hejhej ;DNyttig läsning och väldigt tänkvärt. Jag har själv en travare, som vi ska börja galoppera på i mars. Nu har han musklerna och allt det, men vi ska lämna över honom till några duktiga tjejer som hade honom en period i somras. Det är mer för att de har alltid haft travare och skolat om de. Sen kan man ju säga att jag inte riktigt vill prova själv, då jag bara är 14 år xD du kan följa våra framsteg på min blogg 😀

  3. Jenna

    Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att du åker på din travare, du rider inte. Hästen gör så gott den kan, i alla situationer, även när du vill att den ska galoppera. Ibland har man för bråttom med sin travare och tror att den ska klara allt utan att få en chans att lära och öva.Det finns flera alternativ på varför din häst inte gör som du vill.*Den föstår dig inte.Den kan fysiskt inte utföra det du ber om -för att den saknar t ex. styrka, koordination eller smidighet. Den vill inte för att den föraktar dig/stänger av/rusar på grund av usel kommunikaion.Kommunikation är grunden till ett lyckat samarbete. Ett lyckat samarbete börjar på marken. Du kan gå tillbaka och se vad jag skrivit om detta i den där "pessoa-betts diskussionen", så har du något att fundera på över julhelgen….

  4. A N N i C A * W E N N B E R G

    jag som också är omskolare av travare och har jobbat med tävlingstravare tycker att det viktigaste sättet att bygga galoppen på är att tömköra dom . Det handlar ju om att dom för det första ska förstå att dom inte får stryk när dom galopperar , utan eftergift och beröm .Sen självklart ska man inte sätta sig och jobba galoppen i form på en travare som är påbörjad omskolning , snarare tvärtom – rakt fram i skogen (huvudsaken är att dom galopperar sen korrigerar man tempo och stil efterhand) .Min åsikt som har funkar på alla dom som jag omskolat (:

  5. alice

    Trevligt inlägg ang galoppen! Gör kanske att fler får upp ögonen med at det tar tid samt att träna sin hästs styrka innan dom går över till att galoppera!

  6. Hanna

    Jag köper det du skrivit fullt ut och det är så jag tänkt göra då vi kommit så långt att det är dags för galopp, men det är en sak jag klurat på och som du inte nämnde. Hur gjorde för att få hästen förstå att det var galopp som gällde när du jobbade med honom från marken? Jag funderar på att använda galoppbom och sen befästa galoppen med röst men hur gjorde du?

stats