Det är vääääldigt väääldigt många som ger B-vitamin till sina hästar. Anledningen till varför är för att dem tror sig att det hjälper vid pälssättning eller när hästen fäller sin päls på våren. Senast för någon vecka sen så rekommenderade en tränare några elever att ge sina hästar B-vitamin för att de fäller.
Dessvärre så är det inte sant. Nya rön har visat att det är protein hästen behöver vid pälsbyte. B-vitamin är vattenlösligt och hästen kissar ut det. Dessutom så producerar hästen själv den B-vitamin den behöver, och överproduceringen som sker när man ger hästen B-vitamin kissar den då bara ut.
Det är helt enkelt bortkastade pengar att ge en häst B-vitamin. Om du har ”problem” med pälsbyte så säger forskningen att du ska ge hästen mer protein. Om du vet om att hästen har problem vid fällning under våren så rekommenderas det att du börjar fodra med mer protein redan runt jul, och för pälssättningen till hösten så ska du börja fodra med mer protein i Augusti. Däremot visar forskningen även att om sommarbetet är proteinrikt så kan det räcka för pälssättningen.
Därför dyker fler upp med problem vid just fällning, då hästen fått för lite protein redan under vintern.
Något som är effektivt vid pälsbyte är Foderjäst som rekommenderas utav foderexperter.
Min häst blev hundra gånger bättre när jag började ge honom b-vitamin så tycker inte det är bortkastade pengar
http://grannliv.granngarden.se/hast/b-vitaminer-till-hasten/. Hästar är idevidervad som är rätt för en häst kan va feö för en annan.
Tänkte bara tipsa om en bra sida med mycket intressant läsning: http://www.pc-horse.com. Sidan är skriven av en forskare och är inte kopplat till någon foderförsäljare. =)
Jag tänkte bara säga att foderjäst innehåller ju också b-vitamin 🙂
Jag tror det här är ett stort problem inom hästvärlden. För den yngre skaran som studerat häst (Strömsholm,flyinge,SLU,Wången och en del naturbruksgymnasium) får lära sig detta. Sen finns det ”gamlingarna” alltså de äldre inom hästsporten som inte har koll på ny fakta. Vi pratar vet. som vart det för många år sedan och inte är insatta i forskningen samt dem som kallar sig självlärda och tror sig veta allt för att det pysslat med hästar i flera år som inte lärt sig detta.
Av någon outgrundlig anledning så verkar äldre ha det svårt att ta in det yngre tjejer säger. Bara för att man är äldre så betyder inte det att man vet allt. Det kommer som sagt ny forskning hela tiden. Tänker man logiskt så är det den yngre generationen som utbildat sig som är de mest kunniga med ny fakta och forskning.
Jag har studerat på Flyinge och fått lära mig att det Jenna skrivit här stämmer. Ni som frågat om källa, vart kommer sin källa om att B-vitamin fungerar ifrån? Jag är mycket intresserad av hur ni kan förklara vad som händer i hästens kropp när man ger den B-vitamin 😀
Är intresserad av källan till din text, inte för att jag inte tror på det du skrivit utan är intresserad av forskningsresultaten som du angivit.
SLU. Detta lär man sig även när man studerar fodermedelskunskap.
Det är ju inte så konstigt att foderjäst hjälper vid pälssättning
då det är ett proteinfodermedel med sina mj 12.2 smbrp 394.Vilket
kan likställas med tex soja.Bakteriekulturen i foderjäst är dock
avdöd till skillnad från bakjäst tex som har en levande jästkultur
som visat sig ha en positiv effekt på hästens tarmflora.
mvh/Q
Det stämmer det du skrivit. Det är ju bara för de som inte tror på det att googla eller läsa nya hästfakta böcker.
Att ge B-vitamin kan hjälpa vid pälsfällning.
Fakta säger att det inte behövs enligt vissa forskare. Medan vissa veterinärer och hästmänniskor säger att det har gett resultat.
Det man ska ta i beaktning är att pälsfällningen inte är jobbig utan det är att producera ny päls som tar energi. För att producera sitt eget B-vitmain krävs en hel del energi av hästen. Och desto mer energi under pälsfällningen då den ödslar energi på att sätta päls.Det tillskottet av B-vitamin kan göra är att ge hästen lite mer energi och ork och detta medför en häst som blir mindre grinig eller slö om man har detta problem under pälsfällning. Många har märkt positiv skillnad andra märker ingen. Och man måste ta i beaktning att det är olika från individ till individ. Foderjäst innehållet ävne b-vitamin men dock inte alla viktiga b-vitaminer. Endast Emin´s b-vitamin som innehåller alla b-vitamin sorter.
Att ge mer protein under pälsfällning är alltid bra. Men det man ska tänka på är att helst endast använda grodfoder och proteinet som är där då det är lätt att få proteinöverskott som hästen inte kan göra av med. Även om det är ovanligt kan det få allvarliga konsekvenser.
Foder är en hel vetenskap och man ska nog lita på sitt sunda förnuft till stor del.
Själv märkte jag skillnad på min förra häst om jag gav b-vitamin.
På mitt nuvarande halvblod ingen skillnad och därför ger jag det inte. Det gäller att anpassa fodret efter hästen inte hästarna.
/Elin
Alla ni som säger att B-vitamin visst fungerar vid pälsfällning. Kan ni snälla ringa foderexperterna på SLU och fråga 😉 (hoppas ni ser ironin med det)
Men hur förklarar ni det faktum att B-vitamin är vattenlösligt och hästen kissar ut det då den producerar sitt egna B-vitamin?
Ni kan självklart ge era hästar B-vitamin, men ni kastar pengarna i sjön 😉
Detta har inte jag hört, tycker alla säger B-vitamin & tycker att Atigas mår mycke bätte när han får de, han har de ofta jobbigt vid pälsfällning.
Va roligt att du skriver det, min hästfysioterapeut rekommenderade b-vitamin till mig senast förra helgen till min nya häst då han har det rejält jobbigt nu vid fällningen. Men nu när du säger det så stödfodrar jag min andra häst (mitt varmblod) men extra protein och hans fällning nu har gått jättebra! 🙂
Har också fått lära mig att foderjäst och protein är det bästa.. men även om man skulle föreslå det nu till andra så är alla så insnöade på b-vitamin så det är svårt detdär 😉
SV: Japp. Men det kallas tyvärr fortfarande ”nya rön” då det är så många som inte vet om detta
Fast det där är ju något som varit allmänt känt i åtminstone 5-6 år, att b-vitamin producerar de själva och att det är protein som ibland behövs vid pälssättning (finns inget som heter pälsfällning).