Anders Eriksson s clinic började med en hel del prat. Anders berättade om sina egna erfarenheter samt tankar kring tömköring, ridning och körning samt dess samband. Anders gillar verkligen att prata, så det vart en del som vart sagt och han fick publiken att skratta.
Han pratade även lite fort om begreppet ”Natural Horsemanship” och sa det att man får tänka på att Natural Horsemanship betyder olika saker för olika typer utav människor, med olika sätt och behov. Och det får man aldrig glömma bort
Han började sedan med att tömköra en häst och pratade om trycket man ger hästen, att man ska se det som att man kommunicerar med hästen.
Och man ska alltid börja med att checka styrningen på hästen.
Han pratade även mycket om att tömköra bettlöst och berättade att han själv ofta började tömköra unga hästar i bara grimma. Varför han tyckte att man skulle tömköra bettlöst är för att hästen inte ska få ett obehag i munnen då det blir svårare att kommunicera med hästen. Då riskerar man inte heller att man råkar dra hästen i munnen.
Han påpekade därefter att det är viktigt att hålla koll på tömmarna. Ett vanligt fel som han ofta stötte på är att folk gärna vill ta tygelfattning på vänstertygeln, men det blir fel. Då det blir svårare att hantera tömmarna då.
Han förespråkade även att man ska använda långa tömmar när man lärt sig hantera dem. Dels för att det är bra då det gör att man kan variera tömmarnas längd beroende på arbete. Att tömköra med exempelvis korta tömmar gör att man inte kan variera arbetet lika mycket. Och alla vet att det är viktigt att variera mycket när man arbetar med hästar.
Han gick sedan in på att prata om den unga hästen. Han tycker att man ska göra saker utan att belasta den unga hästen. ”Är att arbeta den i tömmar bättre än ridning?” tyckte han att man skulle ställa sig själv.
När man tömkör den unga hästen så ska man se till att hästen gå fram till kontakten. Den som tömkör kommunicerar genom att använda kroppen och hålla handen stilla. Han tycker även att man ska hålla tömmen lägre, genom att hålla handen lägre, man ska tänka ”Hand under armbågen”. Annars spänner man lätt sig. Man får inte glömma bort att som i ridning, alltid ge en eftergift.
Sedan får man inte glömma bort att använda rösten som en bra hjälp.
Han gav sedan lite tips vid arbete i töm.
- Om man har svårt att rygga så tipsade han om att köra bettlöst genom tömkörningen.
- När man har tömmen lägre så kan man rama in bakdelen och visa vägen. Vilket är jättebra när man arbetar med en unghäst! Men man får akta sig så att man inte blir låst.
- Om man tömkör en yngre häst med god balans men ingen framåtbjudning så ska man tömköra den på en volt.
- Om man har en häst med mycket framåtbjudning så ska man ta den på raktspår.
- För att gymnastisera hästen ska kan man göra lite sidvärts rörelser.
- Man ska alltid tänka på att hästen ska söka yttertygeln, ett förtydande för den kända uttrycket för ryttaren att ”ta upp på yttertygeln”.
Han avslutade sedan med lite frågor från publiken.
”Ska man stå på sidan eller bakom?” – Det beror helt på vad man vill med arbetet.
”Att tänka på vid köp av gjord?” – De billigaste neopremgjordarna ligger bäst och ger ett jämnt tryck. Kopiorna är bara dåliga, inga namn nämnda. Om ringarna ligger ner på gjorden när man köper den så kan man ta buntband så att de står upp. Det är nämligen inte bra med liggande ringar då tömmarna inte kan löpa igenom.
Foto: Fredrik Starck
Senaste kommentarer